Сега, след като кралица Елизабет II почина, монетният двор ще трябва да отпечата и направи нови монети с портрета на крал Чарлз III. И на обществеността вече е представен актуализиран дизайн на монети, пише People.

Профилът на крал Чарлз III ще се появи на монетите от 50 пенса. Той лично е одобрил сеченето, казаха представители на Кралския монетен двор.

„Днес имаме честта да представим първото официално изображение на Негово Величество крал Чарлз III, което за първи път се появи на мемориална колекция от монети, посветена на живота и наследството на кралица Елизабет II“, се казва в уебсайта на Кралския монетен двор.

Чарлз III, принц Чарлз, монета, лири стерлинги, пенсове, нови британски монетицял екран
Монета, изобразяваща принц Чарлз Снимка: Кралският монетен двор

Кралският монетен двор сече монети за Обединеното кралство повече от 1100 години, включително монети в чест на платинения юбилей на 70-ото управление на Нейно Величество.

Портретът на новия крал е създаден от скулптора Мартин Дженингс.

„Това е най-малката творба, която съм създавал, но е много вълнуващо да знам, че хората по света ще я видят и ще я пазят в продължение на векове“, каза Дженингс и добави, че профилът е създаден от снимка на Чарлз.

Чарлз III, принц Чарлз, монета, лири стерлинги, пенсове, нови британски монетицял екран
Мартин Дженингс с профил на принц Чарлз Снимка: Кралският монетен двор

Интересното е, че профилът на новия крал е обърнат наляво, докато лицето на майка му, покойната кралица, гледа на дясно на монетите. Традиция е да се улесни разграничаването на монетите на новия монарх от монетите на старото монетосечене.

„Чарлз следва общата традиция, която съществува в британските монети, като се започне с Чарлз II, когато монархът е обърнат в обратна посока от своя предшественик“, каза Крис Баркър от Кралския музей на монетния двор.

В портрета на монетите кралят е изобразен без корона, той е заобиколен от надпис на латински, който гласи: „Крал Чарлз III, с Божията милост, защитник на вярата“.

Чарлз III, принц Чарлз, монета, лири стерлинги, пенсове, нови британски монетицял екран
Монети, изобразяващи кралица Елизабет Снимка: Кралският монетен двор

Също така монетният двор съобщи, че паралелно ще бъдат в обращение монети с портрети на кралицата и монети с образа на Чарлз III. И обменът им ще отнеме много години, освен ако любителите на сувенири не започнат да оставят монети в стар стил за спомен.

"Когато за първи път сечехме монети, това беше единственият начин хората да разберат как наистина изглежда един монарх. Това беше преди социалните медии", пошегува се Ан Джесоп, главен изпълнителен директор на Кралския монетен двор.

Принц Чарлз наследи трона след смъртта на кралицата на 8 септември. Първородният син на Чарлз, 40-годишният принц Уилям, сега е следващият на опашката за най-известния трон в света, следван от , 9-годишния му първороден принц Джордж.

Превод: GlasNews