Обединеното кралство продължава да купува руски петрол, но го прави през трети страни. Това се съобщава в материал на вестник The Sunday Times, публикуван в неделя, 20 ноември.

След началото на войната в британските пристанища са пристигнали 39 танкера с руски петрол на стойност над 200 милиона паунда, но товарът бил деклариран като внос от други страни.

Изданието отбелязва, че през май тази година корабът Mariner III напуснал руското пристанище Туапсе, спрял близо до Гърция пет дни по-късно, изпомпвайки петрол на кораба Marinoula, а по-късно отишъл във Великобритания.

Според вестника през юни 2022 г. Обединеното кралство е получило повече от 78 милиона паунда руски петрол, но Британската служба за национална статистика (ONS) заяви, че през посочения период Обединеното кралство не е получило черно злато от Русия, а внесено от Холандия, Белгия, Естония и Полша.

В статията обаче се подчертава, че Обединеното кралство се позовава на страната на произход като страна вносител, а не производител, така че пратка от стоки, произведени в Китай, транспортирани през Германия, ще бъде декларирана като немска.

Превод: GlasNews