Русия е увеличила производството на оръжия, трупайки стандартни оръжия и боеприпаси и вероятно ще може да поддържа офанзивата си срещу Украйна поне още две години. Това смятат анализатори, интервюирани от журналистите на The Washington Post. Изданието нарича тази оценка отрезвяваща за Киев, който изпитва недостиг на оръжие и войници, както и губи позиции на бойното поле.

Кремъл се опитва да разшири собствените си възможности и да разработи модерни оръжия, които биха могли да повишат ефективността на действията на руската армия на бойното поле. Москва се възползва от предимството си в жива сила, способността си да въоръжава войниците си със стари, но надеждни оръжия и готовността си да понася тежки загуби.

Анализаторите смятат, че благодарение на преконфигурирането на икономиката на военен принцип, работата на съществуващите предприятия на пълен капацитет за производство или възстановяване на старо оборудване, както и закупуването на резервни части в Иран, Китай и Северна Корея, Русия изненадващо бързо е възстановила позициите си след предишни загуби в Украйна.

„Русия не произвежда повече от своето модерно военно оборудване. Но произвежда много повече просто работно оборудване, пушки, снаряди, масови оръжия за масови войници“, казва руският икономист Микола Кулбака, цитиран от The Washington Post.

Изданието отбелязва, че поради забавянето на западната военна помощ за Киев през последните месеци, руските сили са поели инициативата в Украйна, където могат да обстрелват с артилерия и да разполагат безпилотни самолети с много по-бързи темпове от украинците.

Русия превъоръжи войските си, модернизирайки стара съветска техника. Частите от Китай, Северна Корея и Иран са с незадоволително качество, твърдят експерти, но покупката им демонстрира способността на Москва да заобикаля санкциите.

Американски служители първоначално смятаха, че войната в Украйна сериозно е отслабила руската армия. Но главнокомандващият на американските сили в Европа, генерал Кристофър Каволи, каза пред Конгреса този месец, че Русия сега разполага с повече войски, отколкото в началото на пълномащабна инвазия. Освен това нейните въоръжени сили „демонстрираха ускорена способност за учене и адаптиране към предизвикателствата на бойното поле както тактически, така и технологично“.

Изданието припомня, че в края на миналата година Владимир Путин одобри рекордно увеличение на военните разходи за 2024 г. Става дума за 115 милиарда долара, което е почти една трета от целия годишен бюджет на Руската федерация. Тази сума е два пъти повече от сумата, отпусната за армията през 2021 г., годината преди нахлуването в Украйна.

През последните месеци високопоставени руски служители, включително руският министър на отбраната Сергей Шойгу, заявиха рекордни цифри. Военно-промишленият комплекс е увеличил четири пъти производството на бронирани машини, пет пъти доставките на танкове и почти 17 пъти производството на безпилотни летателни апарати и артилерийски снаряди. Въпреки това, тези числа е невъзможно да бъдат проверени, тъй като правителството не разкрива статистика за военното производство и военните разходи и защото военните често използват фантастично счетоводство, комбинирайки ново и обновено оборудване, за да покажат положителни резултати, пише The Washington Post. По същия начин не е възможно да се провери дали е вярно твърдението на военното ръководство на Руската федерация, че през 2023 г. Военната индустрия е произвела 1500 танка.

Майкъл Джерстад, анализатор на сухопътната война в Международния институт за стратегически изследвания (IISS), базиран в Лондон мозъчен тръст, изчислява, че Русия може да произвежда до 330 танка годишно, но всъщност произвежда половината от тази цифра.

Според експертите ключово предизвикателство за Русия е да развие капацитет за създаване на нови бойни машини, когато изчерпи старите модели за модернизация. Последният нов корпус на танка Т-80 е построен преди десетилетия.

Освен това Русия също увеличава производството на дронове. Сключено е споразумение с Иран за създаване на фабрика за производство на дронове Shahed в Татарстан. Отбелязва се, че има значително увеличение в производството на дрона Lancet.

За да заобиколи санкциите, казват анализатори, Русия е създала нови вериги за доставки, за да получи западни компоненти за високотехнологично военно оборудване през Турция, Китай и Казахстан, докато Западът се опитва да ги наложи.

Според доклад на Украинския център за отбранителни стратегии Русия също е успяла да получи доставки на нитроцелулоза, вещество, необходимо за производството на експлозиви като артилерийски снаряди, включително от Германия, Тайван и Китай.

Превод: GlasNews.bg / Снимка: Tанк Т-80, Министерство на отбраната на Руската федерация