Миналата година основателят на американската компания Make Sunsets за първи път напомпа сяра в 2-метрови балони с хелий и ги пусна в небето над Мексико. Той се надяваше, че в горните слоеве на атмосферата балонът ще се спука и ще освободи частици серен диоксид, които биха могли да отразяват слънчевите лъчи и по този начин да охладят Земята. Учените казват, че това е провокативен и недоказан метод за справяне с нарастващата климатична криза, пише Futurism .

Процесът на изстрелване на частици серен диоксид в атмосферата се нарича един от методите на слънчевото геоинженерство. Това изстрелване на балон, въпреки малкия си мащаб, беше първият път в историята, когато някой действително се е опитал да направи подобен подвиг, казват учените. Но други учени казаха, че това е безсмислен опит да се спре глобалното затопляне.

Make Sunsets, ръководена от Люк Айсман, планира да повтори пускането на балони с хелий със серен диоксид този януари. Но този опит да се спаси Земята от затоплящия се климат породи най-лошите страхове на някои учени, които прекараха десетилетия в опити да установят основните правила за слънчево геоинженерство. Тази технология почти винаги е била разглеждана като последно средство в борбата срещу глобалното затопляне.

Първо, както отбелязват критиците на тази технология, не е известно дали този метод ще работи или може би дори ще има непредвидени последици.

„Мисля, че това е много лоша идея. Сега науката не може нито да потвърди, нито да опровергае ефективността на този метод за борба с изменението на климата“, казва Янош Пастор от института Карнеги.

Въпреки многобройните критици, идеята за слънчево геоинженерство напоследък придоби доста голяма популярност. Например през 2021 г. Националната академия на науките на САЩ посъветва правителството да бъде предпазливо при насърчаването на тази идея предвид нарастващата климатична криза.

По-голямата част от учените смятат, че са необходими повече изследвания, преди да започнем да отделяме големи количества серен диоксид в атмосферата, за да отразяваме слънчевите лъчи.

Повечето учени са съгласни, че дори геоинженерните изследвания, да не говорим за действителното освобождаване на серни частици, трябва да включват консултации с местните общности и правителства. Въпреки че рисковете от малките емисии са малки, критиците се опасяват, че те могат да проправят пътя за по-големи емисии, които ще засегнат селското стопанство и температурите по света по непредвидими начини.



Снимка: The Washington Post

Айсман, по собствените му думи, изстреля своите балони, без да се консултира с никого от обществеността, научна група или местните мексикански власти.

"Кой ще контролира подобни изстрелвания, кой знае точно колко серен диоксид трябва да се отдели, за да не навреди на планетата, където трябва да се правят изстрелвания? Все още няма отговори на тези въпроси", казва Едуард Парсън от Калифорнийския университет в Лос Анджелис.

Поддръжниците на климатичните интервенции като слънчевото геоинженерство твърдят, че светът бързо се приближава към климатична катастрофа и не можем да си позволим да седим със скръстени ръце.

Глобалните температури на Земята се повишават и някои слънчеви геоинженери смятат, че въвеждането на аерозоли в горните слоеве на атмосферата може значително да намали температурите.

Но други учени казват, че отразяването на слънчевата светлина няма да премахне големи количества въглероден диоксид от атмосферата, което също допринася за по-високи температури. Експертите смятат, че емисиите на серен диоксид могат леко да намалят глобалните температури, но това няма да премахне ефектите от високите емисии на въглероден диоксид, като подкисляването на океана.

Въпреки критиките, Iceman и неговата компания Make Sunsets планират да продължат да пускат серни топки през следващите 20 години. В същото време се планира постоянно увеличаване на броя на тези топки. Най-интересното е, че Айсман не нарушава никакви закони, защото няма документи, които да забраняват на частна компания да се занимава с геоинженерство.

Превод: GlasNews