Невронна мрежа с изкуствен интелект откри нещо необичайно в известна картина на Рафаело. Оказа се, че едно от лицата в картината „Мадоната с розата” не е нарисувано от Рафаело.

Лицето в картината, рисувано от друг, принадлежи на Свети Йосиф, който е изобразен в горния ляв ъгъл на платното.

Факт е, че учените отдавна спорят дали тази картина принадлежи на Рафаело. За да се направи окончателно заключение за автентичността на картината са необходими още доказателства. Но анализът на AI доведе до теорията, че някои части от картината на Рафаело са рисувани от друг художник.

Мадона и Роза, Рафаел, живописЦял екран
Мадоната с розата Снимка: NACIONAL MUSEO DEL PRADO

Учени от Обединеното кралство и САЩ разработиха алгоритъм, базиран на произведения, за които се смята, че са дело на италианския майстор, пише ScienceAlert.

„Използвахме изображения на оригинални картини на Рафаело, за да научим компютъра да разпознава стила му в най-малкия детайл, като започнем с щрихи с четка, цветова палитра и нюанси“, казва математикът и автор на изследването Хасан Угале от университета в Брадфорд във Великобритания.

„Компютърът вижда много по-дълбоко от човешкото око, на микроскопично ниво“, казва експертът.

Свети ЙосифЦял екран
Свети Йосиф Снимка: Heritage Science

В картината Мадоната, Младенеца и Свети Йоан са от Рафаело, но Свети Йосиф е нарисуван от друг художник. Предишни проучвания също отбелязват, че лицето на Свети Йосиф е по-малко добре изпълнено от другите лица в картината.

Възможно е вторият автор на картината да е един от учениците на Рафаело, Джулио Романо, но все още няма доказателства за това.

Според експерти "Мадоната с розата" е рисувана върху платно през 1518-1520 г. И чак в средата на 1800 г. историците на изкуството започват да подозират, че Рафаело може да не е рисувал сам картините си.