Иранските власти възнамеряват да използват камери за видеонаблюдение, за да следят по-строго за спазване на правилото за носене на хиджаб, предаде ДПА.

В. "Етемад" съобщи днес, че парламентарната комисия по правосъдие иска да въведе този метод, който вече е прилаган за контрол на пътния трафик.

Жените, които нарушат изискванията за носене на хиджаб, ще бъдат предупреждавани с есемес по телефона. Онези, които имат повече от едно нарушение, ще бъдат глобявани.

В началото на миналия месец "Етемад" вече съобщи за планирани реформи с цел по-строго наказване на нарушенията на ислямските правила за обличане. Сред споменаваните мерки са общественополезен труд, курсове за превъзпитание, забрани за напускане на страната, ограничения за наемане на работа и глоби.

От месеци прословутата нравствена полиция, чиито патрули следяха за спазването на закона за забрадките, почти напълно изчезна от улиците.

В Иран избухнаха безпрецедентни протести срещу управляващите духовници след смъртта през септември на млада жена, задържана от нравствената полиция. Много жени в големите градове вече не носят хиджаб.

Критици твърдят, че планираното затягане на правилата няма да получи обществена подкрепа.