През последните години в Туркменистан се използват всякакви начини, за да се попречи на жените да карат автомобили. Сега властите в Ашхабад отидоха още по-далеч и забраниха на представителите на по-слабия пол не само да сядат зад волана, но и да се возят на предната седалка.

Интересното е, че законово основание за това няма, но въпреки това служителите на местния КАТ спират автомобили и принуждават жените да се преместят отзад. А на въпроса - какво налага това изискване, отговарят с "Не може", съобщава местното издание Turkmen.news.

При това няма значение в какъв автомобил се вози жената - личен или държавен. Тя не може да се вози отпред, дори шофьорът да е неин роднина - баща, съпруг или брат. Интересното е, че на задната седалка може да пътуват не повече от двама пътниците. Това също не е официално забранено, но със служителите на пътната полиция никой не спори.

Едни от най-странните и абсурдни закони по света

Дискриминацията по полов признак в Туркменистан започна още през 2017 г. Полицията започна да спира жени-шофьорки и да ги предупреждава, че следващият път ще ги глоби, пише Аутомедия. Малко по-късно започна конфискуване на шофьорските книжки на жените, а техните автомобили бяха изпращани на наказателен паркинг. Школите за шофьори престанаха да приемат жени за обучение, а изтеклите шофьорски книжки не бяха подновявани.

През 2020 г. положението леко се облекчи, като започнаха да се издават книжки на жени над 40-годишна възраст, на служителки в чужди посолства и фирми, както и на тези, които имат инвалид в семейство. Процедурата по издаването на самия документ обаче е много по-сложна от тази за мъжете.