Австрийски полицаи, които работят в сътрудничество с германските си колеги, са извършили успешна акция срещу действаща на територията на Европа каналджийска банда, съобщават австрийски медии. 

Тази сутрин във Виена и в германския град Ландау са претърсени четири жилища, а в жилище във Виена са арестувани двама членове на бандата. Това е заявил пред медиите Гералд Тацгерн от Федералната служба за борба с престъпността (ФСБП).

Арестувани са били двама турски граждани, 30-годишен мъж и 37-годишна жена, които организирали на дейността. Двете лица вече са били разпитани от криминалистите с цел да се установи каква е позицията им в йерархията на бандата.

В жилището е имало 16 сирийски и турски граждани, чакащи да бъдат транспортирани за Германия. Занимаващите се с престъпна дейност лица са били в момент на организация на по-нататъшния им транспорт. В акцията са участвали над десет служители от специалните части ВЕГА, щурмували жилището. Полицията е открила пари и бижу на стойност 15 000 евро и сигнален пистолет.

Професионалната дейност на групировката е включвала реклама в социалните мрежи на успешните трансфери на хора. Предпочитаната платформа за активна реклама на този модел на действие за двамата задържани е Тик Ток. Според Тацгерн тази реклама върви по генерирани от компютър телефонни номера, които се локализират трудно.

Днешната акция е резултат на няколкомесечни разследвания на федералната полицейска инспекция в германския град Пасау, намиращ се на границата с Австрия, предаде БТА. Още през месец май миналата година са получени първите данни за групировката. През следващите месеци разследващите са успели да докажат, че групировката е взела участие в 20 незаконни трансфери на 100 мигранти – мъже и жени. Арестуваните при тези транспорти трафиканти са били предварително задържани от властите в германските градове Пасау, Ландсхут и Траунщайн.

Криминалните трансфери на хора са се извършвали отчасти при опасни за живота на мигрантите условия. Според данни на службите бандата е спечелила от дейността си около 250 000 евро.