Българският журналист Живко Константинов, който е известен с поредицата си репортажи за пътешествия, показа хотела в Хавана дни преди да се случи експлозията, която до момента отне живота на 22 души и рани 77.

Ето какво пише той, който все още е на пътешествие в района на Куба:

"Емблематичният хотел Саратога в Хавана, Куба. Снимката направих преди няколко дни. Благодаря на всички, които ми писаха притеснени! Всичко с мен е наред! Съболезнования на всички близки на загиналите и ранените при взрива.

Сградата на хотела е построена през 1880 година, а в нея са се помещавали магазини. През 1933 постройката е превърната в хотел, а през 2005 е трансформирана в луксозен хотел, в който са отсядали Бионсе, Мадона, Мик Джагър и други."

Живко качи снимка от хотела, която направил преди дни. 

Фасадата на 5-звездния хотел "Саратога", в който има 96 стаи, два ресторанта и басейн на покрива, е била сериозно повредена от експлозията, настъпила малко след 11:00 ч. местно време (15:00 ч. по Гринуич). Според кубинската държавна телевизия взривът е бил причинен от камион, който е доставял природен газ.

Над 20 станаха жертвите след експлозията в хотел в Хавана

Първият секретар на комунистическата партия в Хавана Луис Антонио Торес Ирибар уточни по обяд, че „13 души (са) в неизвестност“ и смята, че е „възможно още хора да са затрупани“ под развалините. Властите твърдят, че сред жертвите няма чужденци.

Емблематично заведение за Стара Хавана със зелената си фасада, хотелът, бе затворен за туристи от две години за реставрация. Вътре са се намирали само работници и служители, които са подготвяли повторното му отваряне, насрочено за 10 май.

„Според първите данни експлозията е причинена от изтичане на газ“, се уточнява в „Туитър“ акаунта на кубинското президентство.

Според ръководителя на историческия квартал на кубинската столица Алексис Коста Силва, цитиран от държавната медия Cubadebate, в хотела са сменяли бутилка с втечнен газ. Готвачът усетил миризмата на газ и открил пукнатина в маркуча, която е причинила експлозията.