Слуховете за смъртта в битка на легендарния пилот "призрака на Киев" и че той е Героя на Украйна Степан Тарабалка, са фалшиви. Това се съобщава на 30 април във Фейсбук страницата на командването на ВВС на въоръжените сили на Украйна.

„Още веднъж молим украинското общество да не пренебрегва елементарните правила за хигиена на информацията, да проверява източниците на информация, преди да я разпространява. Героят на Украйна Степан Тарабалка не е „призрак на Киев“ и той не е свалил 40 самолета“, се казва в съобщението на страницата на командването на ВВС на Въоръжените сили на Украйна.

На 13 март майор Степан Тарабалка загива героично във въздушна битка с превъзхождащите сили на руските нашественици. Тогава написаха за него: „Това е офицер от новото поколение на украинската армия, който започна своята офицерска кариера точно по времето, когато войната дойде в Украйна. Защитата на страната му беше съзнателен избор за него. Всеки, който познава Степан Тарабалка казва, че е истински офицер и е професионалист в своята област, подчинените се държат на такива като него, а висшите командири са уверени, че всичко в частите ще бъде под контрол.”

Впоследствие в социалните мрежи започнаха да се разпространяват слухове, че Степан Тарабалка е „призракът на Киев“, който само през 24 февруари е свалил шест вражески самолета, а общо 40. Британското списание The Times дори писа за това, твърдейки, че е „получило потвърждение от ръководството на Украйна“, че Тарабалка е „призракът на Киев“.

Командването на ВВС на въоръжените сили на Украйна обаче отрече тази информация и пише за легендарния пилот следното: „Призракът на Киев е легендарен супергерой, чиято фигура е създадена от украинци! Това е по-скоро съставен образ на летците от 40-та тактическа авиационна бригада на ВВС, охраняващи небето на столицата. Които изведнъж се появяват там, където не ги очакват!

Те добавиха още, че украинските военни пилоти все още не учат в чужбина на F-16, а американските бомбардировачи не летят над Украйна.

Превод: GlasNews