Джон Пулос от Уисконсин (САЩ) е изправен пред повече от 35 години затвор за убийството на приятелката си, 21-годишната Валентина Треспаласиос от Колумбия, чието тяло беше намерено в куфар близо до контейнер за боклук. 

Американецът внезапно стана популярен в Twitter благодарение на коментар, който остави през декември 2022 г. под публикацията на блогъра Morgan. Момичето попита своите абонати за най-лудото действие в живота им и Джон разказа историята си за срещата с бъдещата си съпруга, пише Daily Star. Тази публикация стана вирусна благодарение на прикачения контекст под нея (Потребителите могат да добавят контекст към публикациите си, за да стане ясен за другите читатели). В него се казва, че мъжът е обвинен в убийството на годеницата си, която е на снимката с него.

„Поканих колумбийката на почивка без предварителна среща - сега ще се женим“, подписа снимката американецът.

Влюбена двойка, селфи, убийство, високопоставено убийство, щели да се женят, изхвърлили тялото, обвинени в убийство,цял екран
Джон Пулос се похвали с историята на срещата с годеницата си Валентина Треспаласиос Снимка: Джон Пулос/Twitter

Въпреки това, малко повече от месец след това съобщение, 35-годишният мъж беше обвинен в убийството на 21-годишната си приятелка. Ужасяващият инцидент предизвика възмущение в Колумбия и привлече световно внимание, след като неговият туит през декември се появи. Малко след като Джон туитна за среща с Валентина, той отиде в Богота, за да се срещне с нея.

Американец е обвинен в убийство. Той изхвърлил тялото на Валентина Треспаласиос до контейнер за боклук в Богота и е изправен пред присъда от над 35 години затвор. Колумбийските прокурори искат максимална присъда затвор за разведения баща на три деца. Пулос е обвинен в тежко убийство и прикриване на доказателства във връзка с инцидента от 22 януари.

"Смъртното наказание с всички утежняващи обстоятелства предполага... повече от 35 години затвор. Всички доказателства, всички убедителни технически доказателства са налични. Надяваме се да спечелим процеса и да постигнем значима присъда за град Богота в такъв случай", каза Хосе Мартинес, директор на прокуратурата в столицата на Колумбия.

Влюбена двойка, селфи, убийство, високопоставено убийство, щели да се женят, изхвърлили тялото, обвинени в убийство,цял екран
Двойката се запознава онлайн 

Пулос, родом от Уисконсин, е в ареста от 25 януари, след като беше екстрадиран от Панама. Той беше арестуван на 24 януари, минути преди да се опита да се качи на полет за Турция, откъдето трябваше да излети за Черна гора, която няма договор за екстрадиция с Колумбия.

Адвокатите на американеца са се обърнали към прокурорите с надеждата да получат намалена присъда, но Мартинез казва, че прокуратурата е напълно готова да го признае за виновен за убийството на жената.

Пулос излизаше с Треспаласиос, известен диджей на електронна музика, почти година и планираше да се ожени за нея. Той пристигна в Богота на 19 януари. Според полицията още същия ден момичето е наело апартамент на краткосрочен договор. Плановете за брак обаче се промениха, след като Пулос прекарал нощта с Треспаласиос и след това я пребил и удушил в апартамента в ранните часове на 22 януари.

Мъж крие тялото, влюбена двойка, селфи, убийство, показно убийство, щяха да се женят, изхвърлиха тялото, обвинени в убийство,цял екран
Мъжът е обвинен, че е изхвърлил тялото на Валентина Треспаласиос до контейнера за боклук 

Камера за наблюдение, монтирана до апартамента, показа как американец бута пазарска количка, натоварена с багаж, включително куфар, в който се твърди, че е било напъхано тялото на момичето. Допълнителни кадри показват как Пулос поставя количката до колата си под наем Volkswagen Voyage и се мъчи да вдигне багажа, преди да успее да го постави в багажника.

Прокурорите твърдят, че след това той е пътувал до южната част на Богота, където е изхвърлил куфара си в кофа за боклук и се е насочил към международното летище Ел Дорадо, за да напусне страната с полет за Панама. В същия ден бездомник, сортиращ боклука, открива тялото на Треспаласиос.