В продължение на десетилетия учените изучават микропластмасите и тяхното въздействие върху околната среда и човешкото здраве – за съжаление заключенията са потискащи. Преди това пластмасова торбичка беше открита дори в най-дълбоката точка на океана - Марианската падина, освен това микрочастици от пластмаса бяха открити и в телата на животни, хора и морски обитатели, пише Futurism.

Ново проучване на учени от Водния институт към университета Сейнт Луис изглежда още по-тревожно - изследователи са открили частици от микропластмаса в пещера, която е била затворена за посетители през последните 30 години. Авторите на изследването смятат, че това показва, че микрочастици от пластмаса вече са проникнали в самото сърце на почвата – нейните подпочвени води.

Констатациите са потвърдени от две независими изследвания. Учените отбелязват, че херметичното уединение на пещерата е било използвано като начин да се определи колко дълбоко е проникнала микропластмасата в околната среда, по-специално в подводната водна система.

Еврокомисията забранява продажбата на микропластмаса

Според съавтора на изследването, геохимика Елизабет Хазенмюлер, преди това повечето изследвания са се фокусирали върху повърхностните води, но какво се случва във вътрешността на Земята все още остава загадка. По време на изследването учените се съсредоточиха върху изучаването на пещера, разположена в Клиф Кейв, Мисури (САЩ), която е била затворена за посетители през 1993 г. Трябва да се отбележи, че пещерата е затворена за хора, но се намира недалеч от жилищен район - с прости думи, тя не е напълно изолирана от цивилизацията, но е отличен обект за изследване на това как селищата влияят на околните екосистеми.

Резултатите от изследването показват, че най-високите концентрации на микропластмаса са се натрупали в устието на пещерата и след това са били изтласкани допълнително от натрупаната вода. Учените също са установили, че концентрацията на микрочастици в пещерата е 100 пъти по-висока от концентрацията във водата. Според Хазенмюлер 99% от микрочастиците, открити в пещерата, са се съхранявали в седиментите и само малка част е била във водата.

Екипът вярва, че това е доказателство, че водата отлага микропластмаси в седименти, където те се задържат за дълги периоди от време - десетилетия или повече. Освен това, дори когато водата се оттегли, частиците във въздуха могат да се утаят на дъното на пещерата.

Хазенмюлер казва също, че пластмасовите частици, замърсяващи пещерите, могат да проникнат в подпочвените води, които хората използват за пиене. Освен това се предполага, че замърсяването с микрочастици може да засегне прилепите и земноводните, които обитават пещери.

Авторите на изследването отбелязват, че подобни депресиращи открития означават само едно - човечеството трябва напълно да се откаже от използването на синтетични дрехи, тъй като по-голямата част от боклука в тази пещера е съставен от синтетични влакна.

Превод: GlasNews.bg