Екип от изследователи създаде реалистична симулация на ядрена война между Русия и САЩ. Видео, публикувано в YouTube канала на Future of Life Institute показва как ще се развият събитията.

Според учените те са представили модел, който е „най-реалистичен от научна гледна точка“. Те използваха подробно моделиране на ядрени цели, траектории на ракети, въздействия върху климата и хранителни ресурси, използвайки отворени данни.

Според видеото, щом една от страните изстреля ядрени ракети, другата ги засича и стреля в отговор още преди първите експлозии. В случая няма абсолютно никакво значение кой пръв ще натисне бутона Русия или САЩ, защото всички ще пострадат.

Американските войски могат да изстрелват балистични ракети от подводници, разположени край западния бряг на Норвегия, и те ще достигнат руска територия за около 10 минути. Руските ракети, изстрелвани от подводници край северното крайбрежие на Канада, ще ударят минути по-късно.

Великобритания и Франция също разполагат с ядрени арсенали, които са длъжни да използват в случай на атака срещу САЩ, съгласно хартата на НАТО. Изследователите предполагат, че ако Русия започне война, ще удари и тях.

Първите експлозии ще създадат електромагнитни импулси с мощност от десетки хиляди волта на метър, които ще извадят от строя цялата електроника. Следващите удари ще поразят командни центрове и места, където са разположени ядрени ракети.

Междуконтиненталните балистични ракети с наземно базиране ще летят за около половин час. Те ще бъдат насочени към големи градове, за да унищожат военни бази и да забавят възстановяването на врага след войната. Някои ракети ще достигнат в рамките на няколко часа и ще предизвикат експлозии с размерите на ядрото на Слънцето, над чийто епицентър се издигат гъбовидни облаци от радиоактивен прах. Хората на няколко километра наоколо веднага ще умрат, няколко километра по-нататък всичко, което е възможно, ще светне, асфалт, стъкло и някои метали ще се стопят. Взривната вълна ще продължи да се разпространява още повече, унищожавайки всичко по пътя си.

Експлозиите и радиацията не са най-лошото нещо в сравнение с "ядрената зима". В случай на мащабни удари, голямо количество черен дим ще се издигне в стратосферата над всякакви дъждовни облаци и ще започне да поглъща слънчевите лъчи. Само след няколко дни отровният смог ще покрие цялото северно полукълбо, в резултат на което на Земята ще започнат силни студове дори през лятото. В резултат на това около 5 милиарда души ще умрат от глад много бързо, включително около 99% от жителите на Съединените щати, Европа, Русия и Китай.

"Не знаем със сигурност колко хора ще оцелеят през ядрената зима. Но ако тя дори не е толкова ужасна, колкото смятат учените, тогава няма да има победители или губещи", отбелязват авторите на видеото.