Поканването на Украйна в НАТО след резултатите от срещата във Вилнюс би било движение към „горчив мир“ и край на войната. За това писаха журналисти от The Wall Street Journal.

Съобщава се, че подобна покана би помогнала на украинския президент Володимир Зеленски да убеди украинците да сключат горчив мир с Руската федерация, оставяйки някои територии под неин контрол. Например полуостров Крим.

"Сериозното безпокойство на Украйна е, че Русия чака примирието и започва нова офанзива. Това е много по-малко вероятно, ако Украйна е в алианса", се казва в материала.

Изданието пише, че Украйна сега може би има най-смъртоносната и мотивирана армия в Европа. Тя може да бъде чудесно допълнение към Северноатлантическия алианс.

"Членството в НАТО ще консолидира тази способност и желание да се борим твърдо на страната на Запада", отбелязват журналистите.

Байдън против членството на Украйна в НАТО

Съобщава се обаче, че президентът на САЩ Джо Байдън все още не е склонен да приеме Украйна в НАТО. Това е в съответствие с навика му да реагира бавно на променящите се обстоятелства на конфликт. Той се забави в опитите си да овладее нашествието и се забави с предоставянето на модерни оръжия.

Байдън също изглежда бавно осъзнава стратегическите ползи от победата на Украйна.

Те предполагат, че Белият дом се страхува от ескалация от страна на ръководителя на Кремъл Владимир Путин. Проблемът на Путин обаче е, че ескалацията има своята цена, не на последно място у дома, защото ще изисква повече мобилизация.