Активисти от "Грийнпийс" изрисуваха дома на министър-председателя на Великобритания Риши Сунак и го покриха с черен плат в знак на протест срещу политиката му по отношение на изкопаемите горива. Тази седмица Сунак даде зелена светлина на стотици нови лицензи за добив на нефт и газ в Северно море, което разгневи природозащитниците, предава "Гълф таймс".

"Отчаяно се нуждаем нашият министър-председател да бъде лидер в областта на климата, а не негов подпалвач", заяви Филип Евънс, активист на "Грийнпийс" в Обединеното кралство.

Британската организация публикува видеоклипове на четирима активисти, които се качват на покрива на имението на Сунак в Ричмънд, Северна Англия, и го покриват с черни чаршафи.

Още двама активисти разпънаха на моравата пред къщата плакат с надпис "Риши Сунак - петролните печалби или нашето бъдеще?".

В момента министър-председателят и семейството му са на почивка в Калифорния.

"Изглежда, че той с удоволствие ще подпали планетата, ако може да спечели няколко политически точки, като посее разделение около климата в тази страна. Това е цинично до безобразие", казва Евънс.

"Даунинг стрийт" настоява, че политиката е от съществено значение за гарантиране на енергийната сигурност.