Китайският президент Си Дзинпин бе преизбран за генерален секретар на управляващата комунистическа партия за трети петгодишен мандат, съобщи държавната информационна агенция Синхуа.

Това му проправя пътя към безпрецедентен трети мандат и като президент на Китай - пост, на който се очаква да бъде преизбран от парламента през март догодина, отбелязва Франс прес.

69-годишният Си бе преизбран за генерален секретар на Китайската комунистическа партия (ККП) с тайно гласуване на нейния Централен комитет (ЦК). Това стана на първия пленум на новия ЦК, избран вчера в края на 20-ия конгрес на ККП.

Конгресът заздрави хватката на Си върху властта, отбелязва АФП.

Китайският президент бе преизбран днес от ЦК и ККП и начело на въоръжените сили на страната. Той получи нов мандат като председател на Централната военна комисия на Китайската комунистическа партия.

Си Дзинпин: Китай и САЩ трябва да избегнат капана на конфликтите и конфронтациите

На днешния пленум бе избрано също новото Политбюро на ЦК на ККП, което се състои от 24 души. Сред тях не е нито една жена, за първи път от 25 години, отбелязва АФП. Сун Чунлан, която досега бе единствената жена в Политбюро, се оттегли.

Избран бе и новият, седемчленен състав на Постоянен комитет (ПК) на Политбюро. Китайският президент включи няколко свои съюзници в ПК, който на практика е на върха на властовата структура в страната.

 

Белият дом разкри заплаха №1 в стратегията за национална сигурност на САЩ

Освен Си Дзинпин, в новия състав на Постоянния комитет на Политбюро личат имената на партийния секретар на Шанхай Ли Цян, личния секретар на китайския президент Дин Сюесян и партийния секретар на южната провинция Гуандун Ли Си. Останалите трима членове на ключовия властови орган, който определя политиката на Китайската народна република, са секретарят на ЦК на ККП Ван Хунин, партийният секретар на столицата Пекин Цай Ци и Чжао Лъцзи, секретарят на Централната комисия за проверка на дисциплината - висшия партиен орган за борба с корупцията.