Агенти на руските тайни служби стоят зад атаката по-рано този месец срещу критичния към Кремъл журналист Дмитрий Муратов, информират американски медии.

Два вестника се позовават на източници от американски разузнавателни агенции, според които нападението срещу нобеловия лауреат за мир, станало на 8 април във влак от Москва за град Самара, е подготвено от служители на руското разузнаване.

 Тогава Муратов, който е главен редактор на "Новая газета", разказа, че докато пътувал, някакъв човек го залял с червена ацетонова боя и му казал: "това е за теб от нашите момчета". Журналистът публикува снимки на своето лице, гърди и ръце, покрити с боята, която по думите му е обгорила очите му.

Преди този инцидент редакцията на "Новая газета" бе обявила, че вестникът прекратява да излиза онлайн и на хартия заради предупреждения на руските власти, че нарушава новото медийно законодателство, свързано с войната в Украйна, която Русия нарича "специална военна операция". След това журналисти от медиата казаха, че стартират от чужбина нова проект под името "Новая газета Европа".