Натискът на Берлин върху Вашингтон не позволи на Киев да постигне желаното след срещата на върха на НАТО във Вилнюс. 

Това съобщава Newsweek, позовавайки се на източници от правителството на Украйна. Залогът на Украйна за конкретна времева рамка за получаване на покана за НАТО или евентуално влизане в Алианса не проработи поради съпротивата на Германия и САЩ. След като научи за това, украинският президент Володимир Зеленски реагира емоционално: той нарече преговорите „абсурдни“.

Зеленски изригна: Безпрецедентно и абсурдно! НАТО не е готово да покани Украйна в Алианса

В края на форума лидерите на страните от Алианса, включително президентът на Украйна, приветстваха резултатите от срещата в литовската столица и заявиха, че това е исторически крайъгълен камък по пътя на членството на Киев в Организацията на Северноатлантическия пакт.

Заедно с това двусмислието на заключителната декларация от Вилнюс и сходството й с прословутата Букурещка декларация от 2008 г. - когато Франция и Германия блокираха членството на Украйна - показват, че Киев не успя да се доближи до блока толкова, колкото би искало украинското ръководство, твърдят журналисти.

Според източника в Киев няма глупаци и украинското ръководство не вярва, че след срещата във Вилнюс е станало по някакъв начин по-близо до НАТО, отколкото предишния ден.

Припомняме, че след срещата в Литва Украйна получи "важни гаранции" вместо покана за Алианса.

Съобщава се също, че представители на 31 страни от НАТО са подписали декларация на срещата на върха във Вилнюс, в която се споменава, че бъдещето на Украйна е в НАТО. Но чешкият президент Петр Павел каза, че въпреки че повечето страни подкрепят приемането на Киев, някои все още имат въпроси.