Вадим Денисенко, журналист и бивш депутат от Украйна, който сега ръководи мозъчния тръст Украински институт за бъдещето, смята, че дори след края на войната забраната за мъже да пътуват в чужбина трябва да бъде удължена поне с още 3 години. Според него в противен случай това ще доведе до факта, че украинците няма да оцелеят като нация. Денисенко публикува това предложение на страницата си във Facebook.

В същото време той отбеляза, че вероятно трябва да има законни начини за напускане - например за лечение на военни, участници във военни действия.

"С един замах да отвориш границите, както беше преди 24.02.22, значи да загубиш плюс милион. Сега в чужбина са около 7 милиона, половината ще се върнат. Всички, които пишат за комплексни мерки за връщане, са хитрост. Реални всеобхватни мерки няма и няма да има. За съжаление", пише Денисенко.

Вадим Денисенкоцял екран
Снимка: Facebook

Виктор Таран, ръководител на Центъра за обучение на оператори на БЛА Крук, реагира на тази публикация на Денисенко, също на страницата му във Facebook.

"Според мен всяко робство е разрушително. Необходимо е не да се забранява напускането, а да се мотивира да останеш", пише Таран.

Според него, ако на мъжете им бъде забранено да пътуват в чужбина дори след победата на Украйна, тогава някои от тях все пак ще намерят възможност да го направят. Но ако мъжете са мотивирани, тогава обратното, например, студентите ще започнат да се връщат в Украйна.

"Честно казано, странно е да чуя, че Институтът за бъдещето ни връща в съветското минало. Предлагам да не спираме, а да предложим незабавно отнемане на паспортите на всички", пише Таран.

Виктор Таранцял екран
Снимка: Facebook

И под поста на Денисенко, и под поста на Таран избухна истинска дискусия за това, пише Fokus. Един от коментаторите написа, че ако се вземе такова решение, "всичко живо ще избяга" от Украйна и няма да останат хора в страната със забрани. Друг коментатор пише, че подобна политика обезсърчава онези, които имат такива планове, да се върнат и ускорява процеса на вземане на решение за тези, които все още се съмняват дали да напуснат или не.

Друг коментатор пише, че в този случай е необходимо да се върнат работните дни, колективните ферми, излишните бюджетни кредити, да се отнеме цялата собственост и да се предостави на държавата, да се поробят всички и да се закарат в трудовата армия. Освен това един от коментаторите написа, че „това не е Институтът на бъдещето, а Институтът на съветското минало“.

Примери за други коментари можете да видите по-долу.

коментарицял екран
 
коментарицял екран
Снимка: Facebook

Според Европейската бизнес асоциация военното положение и общата мобилизация ще продължат, което ще се отрази негативно на пазара на труда в Украйна през 2023 г. Най-стресовата ситуация за бизнеса се наблюдава в западния регион, където фирмите имат най-много мобилизирани работници.

Превод: GlasNews