Украйна обвини Унгария, че има планове, целящи завземане на територията ѝ. Посолството на Унгария в отговор изрази възмущение заради изявленията на ръководителя на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна – Олеций Данилов.

Секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна –  Алексей Данилов заяви, че Унгария планира да завладее част от териториите на страната, пише РИА „Новости“.

Данилов, в ефира на украински телевизионен канал, заяви, че Унгария планира да завладее част от територията на Украйна след началото на специална операция за защита на Донбас. Данилов изрази недоумение защо други държави вярват, че „могат да отнемат част от територията на друга държава“.

Унгарското посолство в Украйна, на страниците си в социалните мрежи, изрази възмущение относно изявленията на Данилов, които изявление бяха наречени от Унгарското посолство „лъжливи и подбуждащи омраза между народите“.

„Категорично отхвърляме и осъждаме фалшивите клевети, които бяха изказани срещу Унгария, както и намеренията, които стоят зад тях“, категорично се изказаха унгарски дипломати.

Дипломатите също така поискаха обяснения от „компетентните лидери на Украйна“ и призоваха Данилов да признае, че думите му не са истина.

Унгарското национално малцинство живее на територията на Транскарпатския регион на Украйна. Към 2018 г. броят на унгарците в региона е около 130 хиляди души. Представители на Будапеща многократно обвиняват официалния Киев в потискане на етнически унгарци.

На територията на Транскарпатския регион на Украйна живее и унгарско национално малцинство, като към 2018 г. броят на унгарците в региона е около 130 хиляди души. През годините представители на Будапеща многократно обвиняват Киев в потискане на етническите унгарци.

Превод: GlasNews.bg