Украйна се обърна към Европейския съюз и ООН с молба незабавно да създадат наблюдателна мисия и да я изпратят в Каховската водноелектрическа централа, където според разузнаването руските военни подготвят провокация. Това съобщи министър-председателят на Украйна Денис Шмигал по време на заседание на кабинета на министрите в петък, 21 октомври.

„Апелираме към ООН, ЕС и други организации да организират международна мониторингова мисия във ВЕЦ Каховка. Международни специалисти трябва незабавно да пристигнат на станцията заедно с украинския персонал“, каза Шмихал.

Той също така цитира аргументите, които са принудили украинските власти да излязат с такова искане. Според ръководителя на кабинета на министрите става дума за подготовка на руските войски за извършване на нов терористичен акт на територията на Херсонска област.

Шмихал подчерта, че ако руските въоръжени сили взривят язовира на Каховската водноелектрическа централа, това ще доведе до много хиляди жертви и наводнения на десетки населени места.

Милиони тонове вода върху Херсон: Пентагонът разкри последствията от експлозия на язовир

Припомняме, по-рано президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че Русия планира операция под фалшив флаг за подкопаване на водноелектрическата централа Каховка. Според президента руските окупатори са минирали не само язовира, но и блоковете на водноелектрическата централа. А според Михаил Подоляк, съветник на ръководителя на президентската канцелария, Руската федерация подготвя предизвикана от човека катастрофа, за да депортира нелоялните към нашествениците украинци и да спре контранастъплението на въоръжените сили на Украйна.

Освен това анализаторите от Института за изучаване на войната смятат, че въоръжените сили на Руската федерация подготвят обстрел на Каховската водноелектрическа централа за по-нататъшно отстъпление от Херсон. Руснаците може да взривят язовира с надеждата, че мащабно наводнение ще забави напредването на украинските въоръжени сили през Днепър.

Превод: GlasNews