През последните три дни Русия започна да засилва присъствието си в района на село Кармазиновка, което се намира в Сватовски район на Луганска област. Активността на руските войски е придружена от осезаемо артилерийско прикритие. Това съобщават военни анализатори на проекта DeepState.

Изданието отбелязва, че споменатият участък от фронта доскоро е бил относително спокоен, а артилерията е изиграла важна роля за такъв локален успех на противника.

 

Карта на битките в Сватовски район на Луганска област, карта на битките Украйнацял екран
Карта на битките в Сватовски район на Луганска област

В тази връзка Силите за отбрана на Украйна провеждат стабилизационни мерки - въвели са резерв и атакуват нашествениците.

Припомняме, че според The ​​Wall Street Journal контранастъплението на въоръжените сили на Украйна е в задънена улица, тъй като Русия се радва на превъзходство във въздуха.

На свой ред президентът Зеленски обясни бавния ход на контранастъплението на въоръжените сили на Украйна с факта, че то не е започнало през пролетта. Русия се възползва от забавянето и минира териториите – изградени са няколко отбранителни линии. Сега силите за отбрана се нуждаят от далекобойна артилерия и, според оценки на медиите, месечното потребление на дронове е около 10 хиляди единици.