Гръцката конфедерация на работещите в държавните болници (ПОЕДИН) обяви 24-часова стачка на 12 юли, предаде националната телевизия ЕРТ.

Следващата седмица в сряда медицинските служители ще се съберат в 08:30 часа пред сградата на министерството на здравеопазването в Атина и оттам ще се отправят към министерството на икономиката.

Сред исканията на здравните работници са въпроси, свързани с недостига на персонал, укрепването на националната система на здравеопазването, включването на работещите в болниците в списъка на професиите, характеризиращи се с тежки и вредни условия на труд.

Данни на конфедерацията, публикувани от ЕРТ през месец май показаха, че повече от 12 000 медицински сестри от държавните болници в Гърция са напуснали работа поради неблагоприятни условия на труд.

За недостига на персонал, водещ до изтощителен работен ритъм, са показателни и данните за съотношението между броя на медицинските сестри и населението в страната – средно 3,3 медицински сестри на 1000 жители, докато съответното съотношение в ЕС е 8,4 медицински сестри на 1000 жители. По-ниско от Гърция е съотношението в Мексико (2,9/1000 жители) и Турция (1,9/1000 жители), а Норвегия е на първо място по наличие на съответен персонал със 17,7 медицински сестри за 1000 жители. Средното съотношение за страните от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) е 9 медицински сестри на 1000 жители.

Гръцката конфедерация на работещите в държавните болници подчерта, че процентът на неудовлетвореност на медицинските сестри от условията на труд е 56 процента, докато съответният процент в Нидерландия е 11 процента. В резултат много медицински сестри, предимно млади хора, емигрират в търсене на по-добри условия.