Цялата му тераса е окичена със слънчеви панели, а пари за ток не е давал от 12 години, защото сам си го произвежда – това е пенсионерът инж. Васил Владиков от Пловдив.

Завършил е електроавтоматика в Германия и казва, че няма нещо, което да си е наумил и да не е станало.

За съседите си той е истински чудак, отдавна се отказал да ползва услугите на Енергото  и започнал да произвежда сам необходимата му електроенергия от слънцето, разказа той пред БНТ.

Започнал производството с един панел от 10 вата и постепенно ги увеличавал, за да достигнат днес 40. Те са на балкона му в жилищния блок в район "Тракия" и произвеждат 1000 вата.

"Достатъчни ми са за готвене, къпане, за телевизия и всичко останало в домакинството", казва инж. Владиков.

За да направи панелите, спестявал пари от пенсията си в продължение на три години. Така успял да купи цялото оборудване. Ползвал ток само през деня, а вечер е на режим. Пресметнал е колко енергия му трябва и не си позволява да влиза в преразход.

"Включвам си тока за готвене. И се топля около тендежерата", разказва инж. Владиков. 

Помни сметките си отпреди години: "Днес никой не знае, че някога токът е бил 1 стотинка" , връща лентата той и допълва, че не помни някога електричеството да е било толкова скъпо, колкото в момента.

Твърди, че пенсията му стига и животът го е научил на най-важното. Не му липсва нищо друго, освен починалата му съпруга.

Инж. Владиков днес има нова цел. Отново купува части за нов проект. Иска да създаде генератор за безплатна енергия.