Могъщият производител на състезателни мотори Ducati стана поредната компания, поддала се на превъзнасяната тенденция за електрическо задвижване.

Ducati намекна за желание да произвежда електрически мотоциклети и преди, но сега това става по по-съществен начин. Ръководителят на компанията Клаудио Доменикали каза на гостите на събитие в Испания, че „бъдещето е електрическо“, а компанията „не е далеч от стартирането на производство“ на собствения си електрически мотор. Регионалният управляващ директор Едуоард Лоте намекваше за плановете още през 2017 г., но това е първият официален анонс.

Доменикали не е посочил какво точно ще означава този е-мотор, въпреки че е безопасно да се предположи, че това няма да бъде лек модел, като се има предвид имиджът на Ducati. На свой ред, Лоте загатна, че нещо ново ще се появи през 2021 г., въпреки че това беше далеч от окончателно изявление.

Компанията закъснява с тази тенденция. Вече има доста марки, предлагащи електрически мотоциклети, а дори и на пръв поглед традиционните производители като Harley-Davidson също се намесиха. Ducati вече сигнализира своята отвореност към електрическото задвижване в миналото чрез своята концепция Zero и партньорството си за електрически велосипеди, така че е по-скоро въпрос на реализация, а не на някакъв вид философско противопоставяне на идеята.

Докато Ducati все още няма да се съревновава с лидери на мотоциклетния пазар като Honda, Yamaha и други, те със сигурност няма да навлизат в широко отворен пазар. Но с популярния си бранд и известния дизайнерски екип, Ducati може да предложи електрически мотоциклет различен от всичко, което сме виждали досега. Въпросът е дали електрическият мотоциклет ще бъде един самотен модел или началото на по-голям преход към екологични мототитани на пътя.