Ако преди няколко седмици някой ми беше казал какво предстои за компанията Huawei , може би нямаше да повярвам. Поне не за мащаба, в който ескалира всичко. Това дойде в неприятен момент за китайската марка. Тя бе в упорит растеж нагоре, с добре оценени продукти в различни сегменти – от лаптопи до телефони.

Да разгледаме как се променя уравнението, ако извадим от него Google и САЩ, но без да задълбаваме в политическите мотиви. До колкото е възможно.

Това, което трябва да се реши в момента е мястото на Huawei на международния пазар. Да, в Китай също има ограничения срещу конкуренцията и да, там разполага със собствена OS… Но това ще бъде ли достатъчно? Все още се намираме в 90-дневния гратисен период, който бе даден на компанията, за да има време да реагира. След него ще е голямото изпитание, що се отнася до потребителите извън Китай.

Без Google потребителите се лишават от YouTube, Gmail и всички други приложения, които се използват от милиони хора ежедневно. Може ли да се намери начин нещата да се облекчат?

Изправяне на крака

Освен със загубата на Google, китайците ще трябва да преглътнат и липсата на взаимоотношения и с други щатски играчи – като Intel, Microsoft, Qualcomm и Gorilla Glass. Видимо обаче ръководните фактори са готови за подобно нещо от известно време. Виждаме направени сериозни инвестиции в собствено производство на различни технологии.

Добрата новина е, че на местния пазар в Китай, нещата ще останат сравнително стабилни. Правителството е наложило забрана за използването на мрежи като Facebook и Google и така или иначе трябва да се използва различна операционна система с отделна търсачка и магазин за приложения.

По отношение на хардуера, Huawei  вече разработва свои чипове Kirin, които са наистина мощни. В краткосрочен план на разположение е материален запас за три месеца, който да позволи разработката и продажбите до откриването на цялостно решение.

Истинското предизвикателство е софтуерно!

Подмяната на Android е това, което стои като най-голяма въпросителна, що се отнася до феновете на производителя по цял свят. Не говорим само за подредбата на интерфейса, различните джаджи и базови функционалности – те могат да направят лесно. Проблемът е екосистема за приложенията, както и очакванията на купувачите.

Старите версии на Youtube и Gmail ще правят лошо впечатление, отварянето им през браузър е неприятно преживяване, така популярният Play Store ще е в историята. Това е прекалено голяма промяна за такъв кратък срок от време.  Huawei ще разполага само с версията на Android с отворен код, която е просто един скелет, без никаква поддръжка на Google приложения. Черешката на тортата е, че ще има проблеми с последните обновления и кръпки за сигурност на Google, което би притеснило голяма част от юзърите.

Промяна на фокуса

Дори с голяма маса от потребители, които стоят зад Huawei, налагането на нова операционна система ще е трудно. Според IDC, в момента 86% от устройствата използват Android, останалите 14% ползват iOS. Всички останали операционни системи попадат в рамките на статистическата грешка. Не е като да не сме виждали сериозни опити за навлизането на нов играч.

Вероятно от Huawei ще се съсредоточат върху китайския си пазар към момента, където доминират с дял от 34%. Очаква се до края на 2019 данните да покажат 50%.

Китайските потребители вече са свикнали на устройства без Гугъл, което ще даде възможност на разработчиците да тестват и надграждат преди резултатът да бъде показан на света. Може би опитът им ще позволи да направят пробив?

Има ли възможност за обрат?

Тук вече ще погледнем отново малко политически на нещата. Възможността Тръмп просто да стяга мускули винаги е налице. След няколко месеца той и администрацията му може да се отдръпнат. Със сигурност всички компании, участващи и неучастващи в драмата, ще имат една голяма обица на ухото за дълги години.

В Китай има едно тайно оръжие, което може да помогне на сценария да тръгне в тази посока. Да помогне на американците да разберат, че нещата не са просто заплаха от наблюдение и шпионаж. Между другото, от Huawei са категорични, че доказателства за това няма. Това тайно оръжие се нарича 5G и в САЩ определено имат притеснения по темата.

Huawei е лидер в разработката на новото поколение технология за комуникация. Стандарт, който се очаква да донесе не само неколкократно по-високи скорости, но и да позволи невиждана интеграция между различните системи.

Експертите предвиждат, че мобилните услуги и технологии ще генерират над 4.2 трилиона долара по цял свят – към 2020 година. Цели 500 милиарда долара от тези пари ще са в ръцете на икономиката, която успее да достави 5G първа. За момента Китай, благодарение на Huawei, печели надпреварата. Производителя разполага с най-много патенти в областта.

Могат ли САЩ да си позволят да загубят тези пари? Дали пък Тръмп и колегите му не са видели какво се задава в близкото бъдеще и не са решили да скъсят преднината с мръсен ход? Да, много странен ход, но в политиката всичко е възможно.

Много скоро ще разберем отговорът на този въпрос, както и на много други. Със сигурност обаче знаем, че това е само началото и, че ни чакат много интересни събития.