Създателят на Tesla, Pay Pal и SpaceX, Илон Мъск вече контролира една четвърт от всички сателити в орбитата на Земята. 

Това е следствие на 12 мисии на компанията му Starlink в рамките на последните две години.

Тази седмица се очаква ракета Falcon 9 да изведе в Космоса още 60 сателита на компанията, като по този начин общият им брой ще нарасне до 1000.

Мисията е част от плана на SpaceX да създаде мрежа от сателити, които да осигурят високоскоростен интернет навсякъде по света. Планираната бройка за пускане в орбита е колосална - 40 000!

Данните от Celestrak, сайт следящ сателитите в орбита, показват че към момента в небето има 946 сателита на Мъск. Това са 27,3% от всички пуснати в експлоатация към 1 февруари 2021.

С темповете, с които компанията на ексцентричния милиардер работи, се очаква догодина делът на Старлинк да нарасне до внушителните 50%.

Към момента SpaceX осъществява една пета от всички полети с ракети към Космоса. Голям процент от тях са свързани именно с мисии на Starlink. 

Така компанията му постепенно се приближава към цифрата от 12 000 сателита, въведени в експлоатация, за които има разрешително.

Заради необичайната формация, в която летят спътниците, след пускането им в орбита, последваха сигнали, в които бяха набедени за НЛО-та. 

Някои хора ги описват като "дълъг наниз от перли", а от кадрите в мрежата спокойно можем да ги объркаме за "извънземни".


За някои видимостта на продуктите на Starlink е прекалено голяма и може да попречи на астро наблюденията. За това алармира комитет от астрономи през месец август миналата година.

След това SpaceX започна съвместна работа с различни обсерватории и организации, за да направи сателитите Старлинк "невидими" за земните наблюдатели.