НАСА потвърди, че мистериозният метален обект, паднал върху къщата на жител на Флорида миналия месец, за което GlasNews съобщи, наистина е бил изхвърлен от Международната космическа станция (МКС).

Отломки от МКС паднаха върху къщата на жител на САЩ? СНИМКИ

Веднага след като метален предмет повреди покрива на къщата на жителя на Неапол Алехандро Отеро, се появи версия, че това може да е парче от товарен палет, съдържащ 2,9 тона използвани батерии, които бяха изхвърлени от станцията през март 2021 г.

Отломки от МКСЦял екран
Снимка: X (Twitter)

Тази версия беше потвърдена след анализ, извършен от специалисти на НАСА пише Space. Разследване разкри, че падналите отломки са част от оборудване, използвано за монтиране на батерии на товарен палет.

ISS карго палетЦял екран
Разследването разкри, че падналите отломки са част от оборудване, използвано за монтиране на батерии на товарен палет. Снимка: NASA

Цилиндричното парче космически отломки, пристигнало от космоса, е направено от метална сплав, наречена инконел, съобщи НАСА. Той е с размери 10 на 4 см и тежи 700 грама.

Според представители на НАСА, старите никел-хидридни батерии са били хвърлени в космоса на товарен палет, след като нови литиево-йонни батерии са пристигнали на МКС за надграждане на орбиталната станция. Самият товарен палет с батериите трябваше да изгори напълно в земната атмосфера, но това не се случи и НАСА иска да разбере защо.

Фрагмент от МКСЦял екран
Цилиндричното парче космически отломки, пристигнало от космоса, е направено от метална сплав, наречена инконел, съобщи НАСА. Той е с размери 10 на 4 см и тежи 700 грама Снимка: NASA

Представители на НАСА казаха, че ще бъде извършен задълбочен анализ на инцидента, за да се определи защо някои парчета космически отпадъци са достигнали повърхността на Земята.

Според учените в момента има около 36,5 хиляди парчета космически отпадъци в ниска околоземна орбита с ширина най-малко 10 см. Има и приблизително 130 милиона парчета космически отпадъци с ширина най-малко 1 мм. Всички тези отломки представляват голяма заплаха за работещите спътници и други орбитални обекти, включително МКС. Факт е, че средната скорост на космическия боклук е внушителните 27 хиляди км/ч.

Що се отнася до падането на парче космически отломки върху къщата на американския жител Алехандро Отеро, той очаква доклади от НАСА въз основа на резултатите от разследването. Работата е там, че Отеро се опитва да разбере кой ще го компенсира за щетите. Може да се наложи НАСА да направи това.