Масивна комета, наречена „Кометата на дявола“, два пъти по-голяма от връх Еверест, се втурва към Земята. Но въпреки „рогата“ и дяволската репутация, тя едва ли представлява заплаха за човечеството.

Кометата е открита за първи път през 1812 г. и е по-известна в научната общност като 12P/Понс-Брукс. Следващия път, когато Дяволската комета е била забелязана, е през 1883 г., поради което е известна като периодична комета с орбитален период от около 71 години.

Според астронома и постдокторант от обсерваторията Лоуел във Флагстаф, Аризона, Теди Каридж, въпреки внушителните си размери, Дяволската комета едва ли ще застраши Земята, пише Fox News. Въпреки това може да е достатъчно ярка, за да се види с невъоръжено око или през бинокъл. Това обаче няма да е така, защото ще се приближи твърде близо до Земята, всъщност „Дяволската комета“ се вижда лесно поради факта, че е много ярка.

Данните от Британската астрономическа асоциация също предполагат, че кометата се смята за една от около две дузини други комети с активен леден вулкан. Известно е, че студените вулканични комети съдържат смес от лед, прах и газ, известна като криомагма. Освен това те са заобиколени от газ, който изтича отвътре.

кометни дяволски рогаЦял екран
Скици на кометата 12P/Понс-Брукс, направени през януари 1884 г., когато достига максималната си яркост Снимка: Хенри Купър Уилсън

Според Карет кометата ще бъде най-ярка за жителите на Земята през следващата година в средата на април, когато ще бъде на приблизително 232 милиона километра от нашата планета. Учените също вярват, че има голям шанс кометата Дявол да бъде достатъчно ярка, за да бъде видяна с просто око през следващата година. Въпреки това почти сигурно ще бъде достатъчно ярса, за да бъде наблюдавана с малък бинокъл или обикновен домашен телескоп.

Карет отбелязва, че пълно слънчево затъмнение вероятно ще се случи през април 2024 г., така че тези, които искат да гледат „Дяволската комета“, трябва да запишат това събитие в календара си днес.

Основният проблем е, че кометите са "известно непредсказуеми", когато става въпрос за оценка на това колко ярки ще бъдат, когато се приближат до Земята. Ето защо, според Карет, можем да правим предположения, но ще разберем резултата само чрез наблюдение.

Обърнете внимание, че 12P/Pons-Brooks получи дяволския си прякор през юли 2023 г., когато астрономите забелязаха „рога“ около ядрото му. В резултат на това някои дори го сравниха с космически кораб от Междузвездни войни, но прозвището „Дяволската комета“ все още остана.

В действителност дяволските рога изобщо не са такива, те са опашки от газ и прах от необичайни емисии, които все още са обект на изследване на учените. Според Карет "изригванията" са моменти, когато кометите внезапно стават значително по-активни и отделят газ и прах с повишена скорост. В резултат на това кометата става по-ярка много бързо и след това се връща към нормалното си състояние. 

Любопитно е, че факелите на "Дяволската комета" наистина са много ярки и големи, което я прави толкова интересна за изследователите. Между другото, учените по-рано изчислиха, че ядрото на кометата се простира на почти 20 километра, което е приблизително два пъти повече от височината на Еверест. Според Карет размерът на Дяволската комета е наистина впечатляващ в сравнение с други огнени топки, които обикновено са широки от 1 до 3 километра.