Китай изпрати таен луноход на Луната заедно с новата си лунна мисия, и неизвестно устройство беше забелязано на последните изображения.

Мистериозният апарат е прикачен към спускаемия апарат, който трябва да кацне на Луната следващия месец. Целта на лунохода остава неизвестна, пише LiveScience.

На 3 май Китайската академия за космически технологии (CAST) успешно изстреля ракетата Long March 5 в космоса. Така беше осъществен първият етап от китайската мисия Chang'e-6. Това ще бъде първата мисия в историята за събиране на проби от обратната страна на Луната и връщането им на Земята.

Изстреляната ракета трябва да достави на Луната модул за кацане, който трябва да кацне на спътника на Земята в началото на юни. Устройството ще трябва да събере проби от лунната повърхност и след това да ги изпрати обратно на Земята в модула за връщане. Китай вече направи нещо подобно с предишната мисия Chang'e-5, която изпрати космически кораб до Луната през 2020 г. и успешно достави проби от лунната почва на Земята няколко месеца по-късно.

Малко подробности бяха публикувани преди стартирането на тази нова мисия до другата страна на Луната. Беше съобщено само, че мисията ще пренесе полезни товари от Франция, Швеция, Италия и Пакистан до Луната.

луноход, Китай, ЛунаЦял екран
Неизвестен луноход на колела Снимка: CAST

След изстрелването на ракетата CAST пусна снимки на самия модул за кацане и потребителите забелязаха малък обект с колела. Той беше прикрепен към страничния панел на спускаемия модул.

„Това изглежда като неизвестен досега мини-лунен роувър на борда на спускаемия модул Chang'e 6“, пише журналистът Андрю Джоунс, който отразява космическата програма на Китай.

спускаем апарат, луноходЦял екран
Таен луноход, прикрепен към спускаемия модул Снимка: CAST

Какви задачи ще изпълнява луноходът на повърхността на спътника на Земята, остава неясно. Въпреки това, скорошно изявление от Шанхайския институт по керамика към Китайската академия на науките, което предостави няколко компонента за мисията Chang'e-6, хвърли известна светлина върху ситуацията. В изявлението се казва, че марсоходът е оборудван с инфрачервен спектрометър, но целта му също остава неясна. Предвид малкия размер на робота, както и лунните условия, пред които ще трябва да се изправи, учените смятат, че мисиите му на Луната ще бъдат кратки.

Китай вече има марсоход на обратната страна на Луната, който кацна на повърхността на Луната през 2019 г. с мисията Chang'e-4. Тогава китайците станаха първите, които успешно приземиха космически кораб на обратната страна на Луната. Китайският луноход вече направи няколко големи открития, включително откриването на мистериозни стъклени сфери на повърхността на Луната.

Експертите отбелязват, че сегашната мисия на Китай далеч не е първата, която има неопределен полезен товар. Например, като част от мисията Tianwen-1 до Марс, която се проведе през 2021 г., китайският орбитален кораб Zhurong пусна секретни мини-камери за заснемане на Червената планета.

Крайната цел на китайските лунни мисии е да изпрати хора до спътника на Земята до 2030 г. Страната трябва да изстреля нов тип ракета за многократна употреба през следващата година, но както в повечето случаи, подробностите за тази мисия също се пазят в тайна.

Превод: GlasNews