Учени от Колумбийския университет в САЩ са изследвали мозъците на 10 пациенти, починали в резултат на тежка форма на COVID-19, и са открили аномалии, които наподобяват промени, характерни за болестта на Алцхаймер. Те публикуваха изследването си в списанието Alsheimer's and Dementia.

Сред такива аномалии авторите на изследването цитират натрупването на тау протеин в мозъчните клетки и необичайно количество бета-амилоиден протеин. „Нашите резултати показват, че инфекцията със SARS-CoV-2 активира сигналните пътища за възпалителния и оксидативен стрес, което води до синтез на тау“, се казва в проучването.

Според учените патологичните промени в мозъка на хора, заразени с коронавирус, могат да бъдат свързани с „мъглата в главата“, от която се оплакват пациентите. Също така, дефектите в малкия мозък могат да обяснят скорошните открития, че 74% от хоспитализираните пациенти с COVID-19 имат затруднения с координацията, отбелязва проучването.

Таупатията, при която настъпва анормална агрегация на тау протеина, е характерна за болестта на Алцхаймер и болестта на Пик.

Освен това изследователите отбелязаха, че един от честите симптоми на коронавирус е хипосмията - загуба на миризма. Често се фиксира в ранен стадий на болестта на Алцхаймер.

По-рано стана ясно, че тези, които са се възстановили от COVID-19, започват да остаряват по-бързо.

Превод: GlasNews