През последните десетилетия учените все повече се фокусират върху изучаването на това какво ще бъде бъдещето на нашата планета. Екстремните горещи вълни, сушите, наводненията и бурите стават все по-чести и интензивни и изследователите смятат, че нещата само ще се влошават.

Енергията, уловена в атмосферата и океана, буквално „съска“ като газирана вода под налягане, а ново изследване на учени предполага, че до края на века Земята и нейните обитатели ги очакват драматични промени, пише Science Alert. Изследователи от Университета на Вирджиния смятат, че в момента планетата се люлее на ръба на няколко повратни точки, които в крайна сметка ще отприщят каскада от климатични промени.

Според главния автор на изследването, климатологът Пол Диермайер, те са използвали компютърни симулации, за да предскажат какво ни очаква бъдещето до 2100 г. Изследователите смятат, че постепенните промени в температурата и валежите биха били толкова фундаментални, че биха могли драматично да променят климата на Земята. Освен това изменението на климата ще бъде от такъв мащаб, че ще трябва да преначертаем картите, съставени за първи път през 1880 г.

Диермайер отбелязва, че според тяхната прогноза до края на века от 38% до 40% от земната маса на света ще бъде в напълно различна климатична зона от днешната. И учените предупреждават, че това все още е при оптимистичен сценарий. При по-песимистичен сценарий почти 50% от земната площ на планетата може дори да се окаже в непозната климатична зона.

Учените отбелязват, че тези промени са станали по-забележими с появата на най-новото поколение климатични модели, които са по-чувствителни към изменението на климата и показват по-рязък темп на глобално затопляне.

Diermeier и колегите му използваха картите на Köppen-Geiger, за да начертаят прогнозирани промени. Имайте предвид, че тези карти са системата, използвана за класифициране на света в 5 климатични зони въз основа на:

температура;
валежи;
сезон.

Картите за класификация на климата са разработени от климатолога Владимир Кьопен още през 1884 г. и оттогава се използват широко за моделиране на разпространението и растежа на видовете. Обърнете внимание, че за почти 150 години картите на Köppen-Geiger са били актуализирани повече от веднъж, но никога не са били напълно преначертавани.

Резултатите от симулацията показват разочароващи статистики:

тропическият климат ще се разшири от 23% на 25% от земната маса;

по-голямата част от повърхността на планетата ще стане суха - от 31% до 34%;

до 89% от Европа и 66% от Северна Америка ще се преместят в нова климатична зона.

Превод: GlasNews