Учените направиха ново откритие, което може да промени начина, по който се лекува ракът на мозъка в бъдеще. Те откриха, че древен вирус, за който се смята, че е спял милиони години, може да се събуди и да насърчи растежа на агресивни мозъчни тумори. Това откритие е направено от изследователи от Sylvester Comprehensive Cancer Center към Медицинското училище Милър към Университета на Маями. 

Те откриха древен ретровирус, известен като HML-2, в някои мозъчни тумори. Ретровирусът е вид вирус, който може да интегрира своя генетичен материал в клетките, които заразява. Намереният ретровирус се счита за "древен", защото е станал част от нашето ДНК преди около 6 милиона години.

Обикновено тези вируси просто седят в нашите клетки, без да причиняват никаква вреда, тъй като са в латентно състояние, съобщава Nature World News. Но понякога се събуждат. Последствията от тези събуждания могат да бъдат изключително непредвидими.

В този случай възниква глиобластом - вид рак на мозъка, който, както знаете, е труден за лечение и расте много бързо. Учените са открили, че в някои от тези тумори древният ретровирус HML-2 е активен, а не латентен.

Водени от неврохирурга Ашиш Шах, изследователският екип направи първото по рода си откритие, че когато древният вирус HML-2 се събуди, той може да накара тези тумори да растат и да станат агресивни. За да направи това, той активира протеин, наречен OCT4, който след това променя туморните стволови клетки. Целият този процес в крайна сметка допринася за развитието на много агресивна форма на рак на мозъка.

Това откритие добавя изцяло ново ниво на разбиране на растежа на глиобластома. Нишата на стволовите клетки, туморната микросреда, която поддържа неговите стволови клетки, изглежда е под влиянието на този древен вирус.

Новото откритие може да доведе до нови лечения за рак на мозъка. Екипът установи, че определен тип лекарства, наречени антиретровирусни, могат значително да намалят активността на ретровируса HML-2.

Една обещаваща стратегия за бъдещи лечения може да бъде насочването към нишата на туморните стволови клетки, каза Шах. Това може да помогне за предотвратяване на промени в стволовите клетки, да намали риска от връщане на тумора и да преодолее резистентността към лечението.

Това откритие е само едно парче от пъзела. Все още има много неща, които не знаем за мозъчните тумори и как да ги лекуваме. Но всяка нова информация ни приближава с една крачка към намирането на по-ефективни лечения. Реактивирането на този древен вирус в тумори е ново откритие, което предлага нов път за по-нататъшни изследвания.

Превод: GlasNews