Мистериозен човешки череп, известен като "Черепа на Болинао", е открит в крайбрежния град Болинао във Филипините. Потенциалът му в изучаването на аборигените, техните миграционни пътища и културна еволюция прави артефакта изключително важен.

Пътуването на черепа от Болинао до научната общност започна с археологически разкопки, ръководени от Националния музей на Филипините. На мястото на разкопките в Balingasai, където е открит черепът, са открити и 67 други черепа и керамика, датиращи от ранната династия Мин в Китай (около 15 век сл. Хр.). Учените са изчислили възрастта на черепа между 14-ти и 15-ти век след Христа, пише Ancient Origins.

Най-интересното е в сложните зъбни орнаменти от злато. Зъбите на черепа са украсени с многобройни златни петна, внимателно подредени, за да образуват невероятна шарка, напомняща на рибени люспи. Тези зъбни украшения са приблизително 10 милиметра широки и 11,5 милиметра високи.

Според Кампо Абета, известен изследовател, златните люспи са били предимно върху външната повърхност на горните и долните резци и кучешки зъби, което заедно създавало зашеметяващ визуален ефект. Прецизната изработка, необходима за създаването на тези изящни бижута, заинтригува учените, които също обмислят потенциалния дискомфорт, който те могат да причинят на носещия ги.

череп, злато, зъб, бижута, украшение, практика, християнство, древни хорацял екран
 Снимка: National Museum of the Philippines

По-нататъшното изследване разкрива, че зъбите са пробити и получените дупки са запълнени със златни дискове, тапи, колчета и тел. Всеки тид златни бижута има различен външен вид. Несъмнено притежателката на бижуто трябва да е имала ослепителна усмивка, но самата процедура вероятно е била съпроводена с доста болка.

Струва си да се отбележи, че практиката на златни зъбни бижута не е необичайна в тази част на света. Преди пристигането на християнството във Филипините, украсяването на зъбите със злато е обичай, който се смята за символ на престиж и красота.

В древни времена, когато бижутата все още са били популярни, хората са прибягвали до оцветяване на зъбите с различни корени и растения, за да получат различни цветове. Въпреки това през вековете златото е станало много търсено, показвайки власт и богатство.

череп, злато, зъб, бижута, украшение, практика, християнство, древни хорацял екран
Всеки тип златно украшение има специален външен вид. Снимка: Philippine Story

Хрониките на ранните изследователи хвърлят светлина върху разпространението на тази практика в предхристиянските Филипини. Антонио Пигафета, хроникьор на експедицията на Магелан от 1521 г., се възхищава на голямото количество златни бижута, носени от местните жители, отбелязвайки, че един водач има "три златни петна на всеки зъб". "Когато този вожд се усмихваше или говореше, зъбите му блестяха, сякаш бяха обковани в злато".

Следователно украсяването на зъбите със злато е обичайна и позната традиция сред различните племена, населявали предхристиянските Филипини, включително района, където е намерен черепът от Болинао. Въпреки това, с пристигането на европейските колонисти и последвалото разпространение на християнството, този обичай бързо се изгубил.

Превод: GlasNews