Нарастването на заболеваемостта от коронавирус продължава. Това се дължи на разпространението на щама Omicron, който замени Delta. Експертите отбелязват по-леките симптоми на Omicron в сравнение с неговия предшественик. Щамът „Делта” обаче може да се върне на мястото му, сигурен е имунологът, генерален директор на договорно изследователската фирма „KEG”, кандидатът на медицинските науки Николай Крючков.

Според експерта, след като се развие колективен имунитет към Omicron, на преден план ще излязат онези варианти на коронавируса, които са оцелели в малък брой. 

„Сега ясно виждаме, че Omicron и някои Super Omicron, тоест подлинии BA.2, BA.3 и така нататък, са само един клон и колкото повече хора се заразяват, толкова повече се развива имунитет към тази мутация. И в един момент потомците на например "Делта", запазени в малък брой в популацията, както и при животните, ще усетят, че е дошло времето им. Тъй като в много отношения тази скрита линия ще бъде по-силна от Omicron и ще имаме промяна в доминиращия щам “, обясни пред руски медии Николай Крючков.

Експертът е сигурен, че хората с т.нар. хибриден имунитет, тоест когато човек е имал коронавирус и е бил ваксиниран срещу него, ще бъдат най-защитени срещу нова мутация. Според проучвания имунитетът, придобит само в отговор на Omicron, без предишна ваксинация, е много по-слаб в сравнение с Delta.

„Най-мощният е хибридният имунитет, натрупан, когато човек е бил болен, ваксиниран, реваксиниран, тоест тялото се е запознало с различни варианти на COVID-19 и ги е запомнило. И той се защитава на всички фронтове. Ето защо сега е най-важно да се следи имунитетът по отношение на други линии“, добави Крючков.

Превод: GlasNews