Вазектомията е доста болезнена процедура, която включва операция за лигиране на семепровода. Учените обаче са разработили ново лекарство, което ще позволи на мъжете да се отърват от вазектомията и това да бъде по-малко болезнено, пише Daily Mail .

Учени от Университета на Индийския технологичен институт са разработили специален гел, който изпълнява същите контрацептивни функции като операцията, но без намеса. Предполага се, че лекарството, наречено Risug, може да бъде пуснато в продажба през следващите 12 месеца - преминало е последните клинични изпитания.

Според съавтора на изследването д-р Аманда Уилсън, Risug е гел, който се прилага чрез инжектиране. Това лекарство действа директно върху опашките на отделните сперматозоиди, като им пречи да оплодят яйцеклетка.

Предполага се, че контрацептивът ще продължи около 10 години, след което ще трябва да направите нова инжекция. Освен това, ако мъжът промени решението си, друга инжекция ще обърне ефектите на Risug чрез инжектиране на вода и сода за хляб.

Имайте предвид, че новата инжекция е предназначена за мъже на възраст от 30 до 50 години. В момента Risug е мъжкият контрацептив, който е най-близо до това да бъде на пазара. Подобно лекарство се разработва и в САЩ, но все още е в процес на клинични изпитвания.

Между другото, основното предимство на това лекарство е фактът, че не се основава на хормони. По-ранните опити за разработване на мъжки контрацептиви на базата на хормони показаха твърде много странични ефекти, от акне до промени в настроението.

Според д-р Уилсън обаче напоследък в света се наблюдава тенденция за намаляване на броя на стерилизациите сред мъжете и жените. Ученият смята, че в бъдеще това може да повлияе на търсенето на ново лекарство.

Така например в периода 2020-21 г. в болниците на Националната здравна служба на Англия са извършени около 4,5 хиляди вазектомии, а в периода 2010-11 г. общият брой на операциите възлиза на повече от 19,5 хиляди. Лекарите отбелязват, че през последните 10 години броят на извършените операции е намалял с повече от 75%.

Превод: GlasNews