Учени от Обединеното кралство смятат, че най-накрая са разрешили един от известните парадокси на Стивън Хокинг, който се отнася до черните дупки. Тези обекти могат да съхраняват информация за огромните звезди, които са ги създали и теоретично тя може да бъде извлечена, за да се научи за произхода на черната дупка.

Парадоксът на черната дупка на Стивън Хокинг

Според съвременните представи, които са в съответствие с правилата на квантовата механика, цялата информация във Вселената се запазва завинаги, пише Live Science. Но както знаете, черните дупки привличат всяка материя около себе си и я поглъщат. Това означава, че цялата информация, която се съхранява в това вещество, изчезва. Също така, известният физик Стивън Хокинг предполага, че черните дупки отделят специален вид топлинно лъчение, което по-късно е наречено лъчение на Хокинг, и това кара черната дупка да се изпари. Тоест теоретично всяка информация за звездата, създадена от черната дупка, както и за други обекти, погълнати от черната дупка, изчезва. Но това противоречи на законите на квантовата механика. Така възниква парадоксът на черната дупка на Стивън Хокинг или информационният парадокс на Хокинг.

Радиация на Хокинг

Учените работят върху решението на този парадокс в продължение на много десетилетия, предлагайки все повече и повече нови теории. Но авторът на новото изследване, Ксавие Калмет от университета в Съсекс, Великобритания, смята, че той и колегите му най-накрая са намерили решение на този парадокс.

Според учения вече има по-ясно разбиране за природата на физическия феномен, поради който информацията напуска умираща черна дупка. Ученият смята, че радиацията на Хокинг може да носи със себе си информация за това как се е появила черната дупка.

„Вярвам, че информация за първоначалното състояние на черна дупка, както и за това коя звезда я е създала, може да бъде получена от информацията, съхранявана в радиацията на Хокинг“, казва Калмет.

Черна дупка Парадоксът на Хокинг Парадоксът на черната дупка на Хокингцял екран
Ученият смята, че радиацията на Хокинг може да носи със себе си информация за това как се е появила черна дупка Снимка: NASA

"Коса" в черна дупка

Вече няколко години ученият, заедно със свои колеги, решава информационния парадокс на Хокинг. Припомняме, Калмет представи своето изследване на парадокса на Хокинг, в което той твърди, че черните дупки имат така наречените "квантови коси".

Според изследването материята, погълната от черна дупка, трябва да остави едва видима квантова следа в околното гравитационно поле. Тоест тези "квантови косми" могат да съхраняват информация по време на смъртта на черна дупка.

Изчисленията, които Хокинг не е направил

Сега Калмет е решил да преразгледа изчисленията на Хокинг относно топлинната природа на радиацията, която води до смъртта на черна дупка.

"Ние въведохме в изчисленията ефекта на квантовата гравитация, тоест описанието на гравитацията в съответствие с правилата на квантовата механика. Това е нещо, което Хокинг не е направил. Новите корекции в изчисленията са от решаващо значение за изпаряването на черна дупка. Този ефект променя лъчението на Хокинг по такъв начин, че то става нетермично. Тоест това лъчение може да съхранява информация", казва Калмет.

Ученият смята, че е успял да стигне много по-далеч в разрешаването на информационния парадокс на Хокинг, отколкото беше направено в предишното изследване.

"Определихме точния физически феномен, който кара информацията да напусне черна дупка, използвайки радиация на Хокинг. Вярваме, че тази информация може да бъде извлечена. Но засега това не е възможно поради факта, че такива технологии все още не съществуват", казва Калмет.

Ученият смята, че все още теоретично е възможно да се провери неговата теория благодарение на симулации на черни дупки, които могат да бъдат създадени на Земята.

Превод: GlasNews