Синестезия означава смесено възприятие. Това е състояние, при което възприятията се свързват едни с други. Едно сетивно възприятие или идейна представа предизвиква в съзнанието същевременно друга представа, от сетиво, което не е било стимулирано.

Хората със синестезия се наричат синестети. Един синестет би могъл да вижда в съзнанието си музиката в цветове или форми, или представите му за числата и буквите да са оцветени в различни цветове. Цветовите асоциации са най-характерни, въпреки че има доста доказани случаи, в които се прави връзка със звук. Обичайно в съзнанието си синестетът вижда цифри, букви, но също и музика, емоции и хора в определен цвят или си ги представя по определен музикален начин.

Оказва се, че между цвят и мирис също може да има свързаност.
 
Ново проучване разкрива, че явлението всъщност може да е по-често срещано, отколкото преди. „Наличието на различни миризми влияе върху това как хората възприемат цвета“, каза водещият автор д-р Райън Уорд, старши преподавател в Ливърпулския университет „Джон Мурс“ в Ливърпул, Обединеното кралство в изявление за новото изследване.
 
24 души - жени и мъже на възраст между 20 и 57 години бяха подложени на тест от Уорд и колеги, за да се определи наличието и силата на корелациите между миризма и цвят. По време на изпитанията участниците бяха седнали пред екран в пространство, свободно от разсейващи сетивни стимули. Никой от тях не е бил далтонист или има компрометирано обоняние, нито пък е използвал дезодоранти или аромати.
 
В изолационната камера е използван пречиствател на въздуха в продължение на четири минути, за да се премахнат всички миризми. След това, в продължение на пет минути, ултразвуков дифузер пусна един от шестте аромата - избрани на случаен принцип от карамел, череша, кафе, лимон и мента - заедно с вода без мирис.
 
След това участниците бяха помолени да променят цвета, представен на екрана, като коригират диапазона, докато достигнат цвета, който смятат, че възприемат.
 
„В предишно проучване показахме, че миризмата на карамел обикновено представлява микс с тъмнокафяво и жълто, точно както кафето с тъмнокафяво и червено, череша с розово, червено и лилаво, мента със зелено и синьо и лимон с жълто, зелено и розово“, обясни Уорд.
 
Според новите открития, индивидите показват склонност да преместват цветовете по-далеч от неутралното сиво. Например, те погрешно са преценили цвета "сив" като по-скоро червено-кафяв, отколкото истински неутрален сив, когато са изложени на миризмата на кафе. По същия начин, когато миризмата е на карамел, те бъркат наситения син цвят със сиво.
 
„Тези резултати показват, че възприемането на сивото клони към техните очаквани кросмодални съответствия за четири от пет аромата, а именно лимон, карамел, череша и кафе“, каза Уорд.
 
Тази „свръхкомпенсация“ предполага, че ролята на кръстосаните асоциации при обработката на сензорния вход е достатъчно силна, за да повлияе на това как възприемаме информация от различни сетива, тук между миризми и цветове.
Нашият мозък непрекъснато комбинира мултисензорна информация от заобикалящата ни среда. Миризмите например често се възприемат с визуални знаци; тези усещания си взаимодействат, за да формират нашия собствен субективен опит. Този процес на интеграция може да има дълбоко въздействие върху полученото преживяване и може да промени нашата субективна реалност. Кросмодалните съответствия са последователните асоциации между характеристиките на стимула в различни сензорни модалности.
Предполага се, че тези съответствия са двупосочни по природа и е доказано, че влияят на нашето възприятие в различни сетивни модалности.

Зрението е доминиращо в нашето мултисензорно възприятие и може да повлияе на начина, по който възприемаме информацията в другите ни сетива, включително обонянието. Изследвахме ефекта, който различните миризми оказват върху възприемането на човешкия цвят, като представяхме обонятелни стимули, като същевременно молехме наблюдателите да коригират цветен пластир, за да бъде лишен от оттенък (задача за неутрално сиво). Установихме, че промяната във възприеманата неутрална сива точка е предубедена към по-топлите цветове. Четири от пет от нашите миризми също имат тенденция към очакваните кросмодални съответствия. Например, когато помолиха наблюдателите да изпълнят неутралната сива задача, докато представят миризмата на череша, възприятията бяха насочени към червено-кафяво. Използвайки задача за ахроматично регулиране, успяхме да демонстрираме малък, но систематичен ефект от наличието на миризми върху човешкото цветоусещане.

Превод: GlasNews.bg