Китайски учени предлагат изграждането на специално съоръжение, предназначено за децата, родени с редактирани гени. На практика това ще е много напреднала болница, която ще се грижи за тях и ще ги изучава.

Циу Ренцонг, професор по философия в Китайската академия на социалните науки, и Лей Руйпенг, биоетик от Университета за наука и технологии Хуаджонг, написаха предложение, което проучва как може държавата да поеме грижата за "бебета CRISPR" или деца, които са с генни модификации.

Според учените е възможно да са възникнали грешки по време на процеса на редактиране на гени. Като такива, авторите смятат, че геномите на децата трябва редовно да се секвенират и анализират за "аномалии".

Китайският учен Хъ Цзянкуей скоро ще излезе от затвора, след като през 2018 година обяви официално създаването на първите "ГМО-бебета".

Не всички смятат мотивите на предложението за "алтруистични", пише Дир.бг. На първо животът под постоянно медицинско наблюдение би бил доста близък до този на затворническия.

Истинският печеливш от това не биха били децата, а учените, които ще натрупат повече информация и ще могат да усъвършенстват технологията за генно модифициране на хора.