Професорът от Факултета по системна биология към Университета Джордж Мейсън и служител на Московския държавен научен център на Руската академия на науките Анча Баранова в интервю за медиите назова случаите, когато ваксинацията срещу коронавирус може да причини обратния ефект.

Според експерта ваксинацията може да повлияе негативно на защитните сили на организма, ако титърът на антителата е твърде висок.

Тя посочи като пример, когато човек с висок титър на антитела (повече от 1,5 хиляди BAU/ml) е ваксиниран от Джонсън за необходим сертификат за пътуване до Европа.

Както Баранова обясни в интервю за РИА Новости, може да се получи така, че антителата да започнат да работят срещу антигена, възприемайки го като цел за неутрализация. В този случай антигенът е изчезнал, но клетките на паметта не са получили сигнал за новото производство на антитела. И... от първоначалните 1,5 хиляди BAU/ml ще останат скромните 300 BAU.

„Процесът на неутрализация на антигена, при който антителата се губят, се конкурира с процеса на разпознаване на антигена...“, обясни тя. Според нея преди реваксинацията си струва човек да се подложи на изследване за антитела, а в случай на високо „дайте медицински отказ“.

Баранова уточни, че излекувалите се от коронавирус имат средно по-ниско ниво на антитела от ваксинираните. Въпреки това, в редки случаи, само 5% от тези, които преодоляват covid, регистрират огромен брой антитела. Те също така не трябва да бързат да се ваксинират, чакайки индикаторът да се върне към нормалното.

Превод: GlasNews.bg