НАСА иска да построи първата база на Луната през следващите 10 години, а след това се предполага, че астронавтите ще летят до Марс, за да създадат там и първия пост. Тези бази ще бъдат не само място за живот и работа на астронавтите, но тук трябва да бъде организирана цяла екосистема, която ще помогне на хората да оцелеят на Луната и Марс. Съставът на тази екосистема трябва да включва животни, които могат да изпълняват много жизненоважни функции за хората. Но кои животни трябва първи да се заселят там? За това пише Live Science.

Според Дейвид Катлинг от Вашингтонския университет (Сиатъл, САЩ) развитите живи екосистеми на Луната и Марс все още принадлежат към полето на научната фантастика и не са обект на научни изследвания. Въпреки че има спекулации кои животни може да са първите, които ще населят лунните и марсианските бази. Но основният проблем за тях ще бъде гравитацията.

Според Кристофър Маккей от изследователския център на Еймс (подразделение на НАСА), гравитацията на Луната е 1/6 от земната, а на Марс е 1/3. Базите на Луната или Марс могат да бъдат построени, като се вземат предвид налягането, температурата и съставът на въздуха, с които хората са свикнали, но няма начин да се промени силата на гравитацията.

Учените казват, че най-оптимистичните сценарии показват, че животните ще се развиват на Луната и Марс по същия начин, както на Земята, но засега няма потвърждение за това. Ниската гравитация може да повлияе негативно на растежа на мускулите и костите и следователно животните няма да могат да стоят и да ходят нормално. Следователно малки животни като мишки, дълбоководни създания като ракообразни и риби и насекоми най-вероятно са най-подходящи за населяване на Марс или Луната.

Според Маккей рибите и другите водни животни ще могат по-добре да понасят ниска гравитация. В същото време рибата може да се яде и не изисква много ресурси за развъждане, а също така оставя малко отпадъци. Тоест, това е идеално домашно животно на Марс или Луната.

Лоша новина за астронавтите, любители на мръвката

Учените смятат, че насекомите също могат да действат като алтернативен източник на протеин за космически колонисти. В същото време те заемат малко място и освен това ще могат да опрашват растения, които хората ще отглеждат за храна.

Учените също така наричат ​​добра храна в космоса ракообразни, например скариди, които също не се нуждаят от много място, за да живеят на основата.

Според учените не трябва да забравяме за такива невероятни същества като тардигради. Тези малки същества могат да оцелеят в най-екстремни условия. Въпреки че няма да са от голяма полза за екосистемата на лунна или марсианска база, тяхното изследване ще помогне да се обясни как поповите лъжички могат да оцелеят при екстремни горещини и студове за дълги периоди от време и да издържат на огромни нива на радиация. Тези данни могат да се използват за модифициране на други животни.

Засега няма изследвания, които да са посветени на живота на животните в условията на Марс и Луната, но в бъдеще този въпрос ще възникне. И учените вярват, че животните определено ще станат част от бъдещите извънземни екосистеми. Но кога ще стане, е много трудно да се каже.

Превод: GlasNews.bg Снимка: Live Science

НАСА планира да изследва Марс с помощта на огромен самолет СНИМКА