Главният редактор на научно-образователния портал „Антропогенезис.ру” Александър Соколов обясни пред медиите какво всъщност представлява шокиралото света откритие, представено в мексиканския конгрес.

В интервю за Gazeta.ru експертът обясни, че представените на политиците „мумии на извънземни“ са фалшификати, за производството на които са използвани човешки и животински кости.

Да припомним, че инициатор на презентацията беше уфологът Хайме Маусан, който настоява за „нечовешкия“ произход на останките.

Според Соколов методите, по които се създават такива „артефакти“ от антиквари от Перу, са известни. За това измамниците използват кости от стари гробове. И след това правят подобни „неща“.

„По същество това е кукла, направена от кости, покрита и поръсена с някакъв вид съединение, за да заблуди известните методи за датиране“, каза той.

Нещо повече, костите наистина може да са древни, защото разбойници ровят в много стари погребения. За да направите кукла „извънземно“, ви трябват кости от лама.

„Задната част на главата на животното става лицето на „извънземното“, обясни Соколов.

Действията на такива черни копачи не са безобидни, защото те са истинска мафия, която прави огромни пари от продажбата на съдържанието на древни гробове. Богатите чужденци стават купувачи.

Противниците на подобни общности крият имената и лицата си, обясни журналистът, криейки се от обществеността и медиите, за да не се разправят после с тях бандити.

Припомняме, Маусан донесе в мексиканския Конгрес две малки мумифицирани тела, които бяха опаковани в дървени кутии със стъклени врати. Уфологът настоя под клетва, че останките на „извънземните“ са на около 1000 години и са открити в Перу по време на разкопки.

Показаха телата на две извънземни в мексиканския конгрес ВИДЕО