Детството в древен Египет е било от две противоположни страни на комфорта. Някои деца са се радвали на лукса да станат фараони още преди да са навършили десет години, докато други са страдали от недостиг на желязо и лошо наситена с кислород кръв, пише IFLScience.

Резултатите от нов анализ на детски мумии показват, че анемията е често срещан проблем за египетските младежи. Това от своя страна доведе до висок процент на скелетни дефекти и може да е изпратило някои деца в отвъдното преждевременно.

Известно е, че анемията е състояние, характеризиращо се с липса на здрави червени кръвни клетки и съответно с дефицит на хемоглобин. В крайна сметка това означава, че кръвта не е в състояние да пренася достатъчно кислород, за да отговори на нуждите на тялото.

Изследователите решават да изследват 21 мумии на древни египетски деца с компютърна томография на цялото тяло. По този начин те открили скелетни аномалии, обикновено свързани с анемия, включително разширяване на черепния свод, частта от черепа, в която се намира мозъкът.

Възрастта на мумифицираните деца варира от една година до около 14 години. Общо седем — или 33 процента — от древните доброволци са имали патологично разширение на черепния свод, което показва, че вероятно са страдали от анемия.

По време на анализа експертите забелязали излишък от костен мозък в черепа и лицевите кости на момче. Поради това те предположили, че детето може да е страдало от вродено заболяване, наречено таласемия, причинено от неспособност да произвежда хемоглобин. Сега той се лекува успешно с кръвопреливане и хелатотерапия.

Древният свят обаче едва ли е притежавал такива средства и възможности. Следователно младият мъж трябва да е страдал от тежка анемия и скелетни промени, които са резултат от разширяването на костния мозък.

Изследователите отбелязват, че пациентите с таласемия могат да бъдат предразположени към забавяне на растежа, бледност, жълтеница, слаби мускули, хепатоспленомегалия, екстрамедуларна хематопоеза и ранна смърт, често в детска възраст.

Ето защо не е изненадващо, че много деца в древен Египет умират много рано и най-вероятната причина за смъртта е таласемия.

Що се отнася до "щастливите" деца, които са страдали само от анемия, авторите на изследването казват, че разпространението на това състояние може да е свързано с рискови фактори, включително намален прием на желязо поради недохранване; хронична стомашно-чревна загуба на кръв и намалена абсорбция, причинена от паразити; и възпаление, причинено от хронични инфекции.

Друга смъртоносна болест по това време е маларията.

Превод: GlasNews.bg Снимка: Panzer et al., International Journal of Osteoarchaeology, 2023 (CC BY-NC-ND 4.0)