Изучавайки колониите от микроби, които живеят във всеки човек, изследователите се натъкнаха на напълно нов клас вирусоподобни обекти.

„Наистина е лудост. Колкото повече гледаме, толкова повече луди неща виждаме“, казва Марк Пайфър, клетъчен биолог от Университета на Северна Каролина.

Мистериозните части от генетичен материал не са свързани с нищо, което живее вътре в нас: те нямат откриваеми последователности или дори структурни прилики с други биологични агенти.

Екип от учени от Станфордския университет твърди, че новото им откритие може изобщо да не са вируси, а изцяло нова група обекти в човешкото тяло, пише ScienceAlert. Те може да са в състояние да преодолеят пропастта между простите генетични молекули и по-сложните вируси.

„Откритите „обелиски“ представляват клас от различни РНК, които са колонизирали и са останали незабелязани в микробиомите на хора по света“, пишат изследователите.

Генетичната последователност на обелиските е дълга само около 1000 знака (нуклеотиди). Тази краткост може да е причината те да бъдат открити едва сега.

Като част от проучването екипът изследва 5,4 милиона набора от данни за генетична последователност, в които открива почти 30 хиляди различни обелиски. Те се появяват в почти 10% от човешките микробиоми, които екипът изследва.

В един набор от данни обелиски са открити в 50% от оралните проби на пациентите. Други видове обелиски присъстват в различни части на нашето тяло.

Учените предполагат, че всеки такъв обелиск има клетка гостоприемник; например те успяха да изолират една такава - бактерията Streptococcus sanguinis, често срещан микроб в човешката устна кухина.

Освен това изследователите установиха, че обелиските съдържат кодове за нов клас протеини. Инструкциите за създаване на тези протеини заемат около половината от генетичния код на обелиските. Изследователите предполагат, че тези странни протеини може да участват в репликацията на самите обелиски.

Учените все още не разбират ефектите на обелиските върху техните бактериални гостоприемници или начините, по които те могат да се разпространяват между клетките.

Превод: GlasNews