Различни мислители са обсъждали ролята на късмета в научни открития. Ричард Уайзман е провел 10 годишно проучване за късмета и е разкрил, че до голяма степен хората свързват техните добри и лоши моменти с късмета. Неговото изследване е открило, че късметлийските хора имат 4-ри основни принципа: те създават и забелязват възможности, взимат решения чрез късмета си, създават самоизпълняващо се пророчество чрез положителни очаквания и приемат положителна нагласа която превръща лошия късмет в добър.

Късмет, на пръв поглед това може да звучи невъзможно: Как може ей така да станем късметлии? Но се оказва, че късметът - това не е случайност и не е магия. Зад него също стои наука. Ричард Уайзман отдавна изучава историята на особено успешните хора за да разбере това, което ги обединява.

 Четири научно потвърдени метода за привличане на късмет

 В книгата си “Факторът късмет”, Уайзман говори за четирите принципа, които могат да бъдат използвани за привличане на късмет в живота. 

Увеличете възможностите

Тази точка е ясна, без обяснение : Ако винаги си седите вкъщи, как мислите, колко щастливи неща може да се случат с вас? Малко. От книгата “Факторът късмет”: Хората с късмет се създават сами, забелязват и използват всякакви шансове в живота.

Някои хора са с повече късмет, отколкото други, защото те са склонни да създават ситуации в живота си, които повишават възможностите им и по този начин привличат късмет. И така, кои хора са по - успешни ?

Екстроверти: повече време, прекарано с различни хора - по - разнообразни възможности.

Уравновесени: напрегнати, тревожни хора е по-малко вероятно да забележат и да използват интересни възможности.

Отворени към новото: Ако отричате новото, то най-вероятно, интересни неща ще ви се случват рядко. Продължавайки да правите това, което винаги сте правили, вие ще получавате това, което винаги сте получавали. 

Слушайте интуицията

Успешните хора в много ситуации са интуитивни. Галениците на съдбата често вземат правилните решения с интуицията си. Почти 90 процента от щастливците в личните си отношения имат пълно доверие на интуицията и почти 80 процента признават, че интуицията играе огромна роля в развитието на кариерата им.

Около 20 процента от хората, които се смятат за по- щастливи, се доверяват на интуицията си за справяне с важни финансови въпроси, и почти същото количество слушат своята интуиция за кариерата си.

Хората с късмет правят повече усилия за развитието на интуицията си. Те са склонни да се справят с проблемите си чрез медитация, може да се върнат към въпроса по-късно, или да намерят тихо усамотено място, за да мислят за това.

И отново: Това не е нещо вродено и не може да се променя. Искате ли да привлечете късмет в живота си? Обръщайте се към интуицията си по-често. 

Очаквайте късмета си

Това е толкова просто - да бъдем оптимисти. Вие ще бъдете по-склонни да опитате нещо ново, да се възползвате от възможностите и да постигнете успех, ако смятате, че всичко това наистина може да се случи.

Като цяло успешните хора почти винаги вярват, че предстоящите празници ще бъдат незабравими, и че те имат всички шансове да постигнат поне една от целите си в живота.

Късметлиите са упорити хора. Успешните хора се опитват да достигнат до целта, дори ако изглежда, че шансовете за успех са малки. Сражават се упорито и не се страхуват от неуспехи.

Какво трябва да се прави? Бъдете оптимисти. Развивайте у себе си постоянство. Колкото и смешно да звучи, ако повярвате, че имате късмет - ще го имате.

Превръщайте провала в успех.

Хората с късмет също не винаги успяват, но те се отнасят към неуспехите си не като останалите. Галениците на съдбата намират плюсове в своите неуспехи.

Щастливите хора са убедени, че провалът ще доведе до нещо положително след това. Щастливците не се зациклят на неуспехите, а предприемат мерки в бъдеще това да не се случи отново.

Как ще реагирате на разочарование ? Най-лесният начин е да се откажете, да станете мрачни и да спрете да излизате от дома си, но това няма да помогне на света да ви даде още един шанс. Представете си себе си щастлив, когато не всичко е наред.

Учените убедително доказват, че така наречения „късмет” е само успешен резултат на целенасочената дейност на хората. Това не е случайно – как да анализираш и обясниш с научни методи от нищо не зависеща случайност?

„Късметът не е нещо, което трябва да споменавате пред хората, които са постигнали всичко сами.“ — Е. Б. Уайт

„Откривам, че колкото по-усърдно работя, толкова повече късмет имам.“ — Томас Джеферсън

„Късметът е това, което се случва когато подготовката срещне удачния момент.“— Сенека. Хенри Форд повтаря същите думи.

„Повърхностните хора вярват в късмета. Силните хора вярват в причината и следствието.” – Ралф Уолдо Емерсон