Изследване откри нов коронавирус у британски прилепи, който би бил свързан с този, който причинява COVID-19 при хората. Това ново заболяване е открито от група учени от Университета в Източна Англия, Зоологическото общество в Лондон и Общественото здравеопазване в Англия, след като са събрали фекални останки от над 50 по-малки прилепи, които обитават Съмърсет, Глостършир и Уелс, пише испанското издание Mundo Deportivo.

Коронавирусът, открит в една от пробите, след секвениране на генома, е кръстен  RhGB01 и е първият открит, както при този вид прилепи, така и в границите на Обединеното кралство. Експертите обявиха, че този тип коронавирус живее в тези прилепи от дълго време и ако е бил открит сега, това е така, защото тестове за него никога не са правени досега.

Няма доказателства, че този нов коронавирус засяга хората или че ще го направи в бъдеще. Единственият, малко вероятно в момента сценарий, при който този нов коронавирус може да засегне хората, би бил с възможна мутация. За да се случи това, човек, заразен с covid-19, ще трябва да влезе в контакт с прилеп, който е приемник на току-що открития коронавирус, или с екскрементите му.

От друга страна, при подкови прилепи от други части на света като Китай, Югоизточна Азия или Източна Европа, са били открити вируси, много подобни на RhGB01. 

Откриването на този нов вирус, разбира се, трябва да помогне на научната общност да извърши „тестове за солиден генотип“ във всички популации на прилепи по света, както обяснява Диана Бел, експерт по възникващи зоонозни заболявания от Факултета по биологични науки на ОАЕ.

Снимката е илюстратива