Октоподите са невероятно умни и това не е тайна, но сега изследователите откриха, че притежават и невероятна суперсила - главоногите са открили невероятен начин да защитят деликатните части на нервната си система от радикално променящите се температури, пише Science Alert.

Учените са открили, че когато температурните условия варират твърде много, главоногите могат бързо да прекодират ключови протеини в своите нервни клетки. Това гарантира, че най-важната неврологична дейност ще продължи да работи дори при рязък спад на температурата.

В ново проучване учени от Лабораторията по морска биология на Чикагския университет са се фокусирали върху разгадаването на тайната на тази суперспособност за редактиране на РНК буквално в движение, която е обща за някои видове октоподи, калмари и сепии.

Според главния автор на изследването, морския биолог Джошуа Розентал, тази стратегия изглежда много необичайна, но също така е много ефективна и изглежда често срещана в света на главоногите. Ученият отбелязва, че обикновено мислим за нашата генетична информация като фиксирана, но околната среда всъщност може да повлияе на начина, по който кодираме протеини. При главоногите обаче това се случва в огромен мащаб.

РНК кодирането всъщност дава на организмите способността да активират различни протеини в зависимост от това какво се случва в околната среда. Учените са открили, че главоногите използват прекодиране в протеини, които са наистина важни за функционирането на нервната система.

За повечето организми е вярно, че след като "матрицата" бъде освободена, не настъпват допълнителни промени в РНК. В света на главоногите обаче всичко е съвсем различно. Още през 2015 г. учените откриха, че октоподите, сепията и калмарите могат да модифицират собствената си РНК, след като тя е напуснала ядрото. Всъщност това се случва "в движение", което гарантира бърза физиологична реакция. Дълго време обаче учените не разбираха реакцията към какво точно се активира.

Някои теории предполагат, че това е причината за невероятната интелигентност на главоногите, други смятат, че това може да е адаптация към временни промени в околната среда. Обитателите на моретата са изложени на широк диапазон от температури, а октоподите например нямат активна терморегулация. Следователно изследователите предположиха, че редактирането на РНК им позволява да се адаптират към промените в температурата.

В ново проучване учени, ръководени от морския биолог Матю Бърк от Морската биологична лаборатория и Университета на Св. Франциск, се заеха да тестват тази теория. Обект на изследването им са калифорнийските двупятнисти октоподи, чийто пълен геном е описан едва през 2005 г.

По време на изследването учените са променили температурата от 22 градуса по Целзий на 13 градуса, след което са сравнили генетичните данни на октоподите с генома от базата данни. Учените са открили, че зависимо от температурата редактиране се извършва в повече от 20 000 отделни места в РНК, което прави процеса глобален.

Изследователите открили, че процесът на редактиране не е еднакъв: обикновено протеините, които се редактират, са невронни протеини и почти всички чувствителни към температура региони се редактират по-силно в студена вода. Изследователите заключават, че редактирането на РНК вероятно е отговор на внезапна промяна в температурата на водата, а именно внезапно охлаждане.

За да изключат възможността подобна реакция да е причинена от лабораторни изследвания, учените също така са тествали теорията си върху диви калифорнийски октоподи през лятото и зимата и са открили подобни процеси. Учените са открили също, че този процес се случва изключително бързо - значителни промени настъпват за по-малко от ден.

Превод: GlasNews.bg