Въпреки неяснотата на вечния живот, с всичките му плюсове и несъмнени минуси, като безкрайното наблюдение на смъртта на близки до нас хора, възможността за удължаване на живота или дори идеята за безсмъртие, привлича хората от зората на времето - започвайки от шаманите, които са принасяли жертви на своите богове с надеждата да живеят вечно, преди алхимиците от Средновековието да посветят живота си на търсенето на философския камък.

Дори в наше време, когато средната продължителност на човешкия живот расте с всяко десетилетие, учените и изобретателите не напускат идеята да намерят вратичка в безсмъртието, пише Daily Mail.

Целта на всички тези изследвания, изобретения и методи е една и съща и човечеството е толкова потънало в преследването, че днес има десетки коренно различни идеи как да се постигне безсмъртие от гледна точка на методология, достъпност и просто лудост.

Нека започнем с неотдавнашното изявление на един от бившите инженери на Google Рей Кърцвейл, който, подкрепяйки изявлението с 86 процента точност на всичките си други прогнози, прогнозира, че при сегашното ниво и скорост на развитие на технологиите много скоро ще получим наноботове - микроскопични роботи, способни да обърнат стареенето. Въпреки че тази прогноза звучи твърде гръмко, областта на електронните технологии отдавна е в преследване на ключа към вечността. Но методът, който ще бъде разгледан по-долу, се различава леко от прогнозите на Кърцвейл.

Безсмъртието на ума в облака

мозък, вечен живот, как да удължим живота, безсмъртие, как да постигнем безсмъртие, криозамразяване, какво е криозамразяване, как да спасим мозъка след смъртта, вечни нервни клетки, възстановяване на клетките, регенерация на тялотоцял екран
Снимка: pixabay.com

Идеята за "изтегляне" на ума в компютри, хуманоидни роботи или дори само в облака отдавна се обсъжда извън научнофантастичните произведения на изкуството, като романа на У. Гибсън Neuromancer и филмовата дулогия Blade Runner.

Например Nectome, иновативен стартъп проект от Съединените щати, си постави за цел да направи възможно качването на паметта и ума на човек в облака. Nectome откри начин да запази човешкия мозък до микроскопични детайли, използвайки „високотехнологичен процес на балсамиране“.

Процесът е доста интересен, тъй като използва специален химичен разтвор, който според уверенията на авторите на проекта е в състояние да запази човешкото тяло безопасно и здраво в продължение на стотици и дори хиляди години. Черешката на тортата на това твърдение е гледката на запазеното тяло, което е замръзнала стъклена статуя, която изглежда е създадена от луд скулптор. Проектът привлича потенциални клиенти с обещанието да „подкрепи умовете им“.

Но правенето на копие на ума на човек и дори качването му в мрежата не е толкова важно, колкото пресъздаването на човек от наличните данни. Ключът към това е конектомът, сложна мрежа от невронни връзки в мозъка, често наричана мозъчна кабелна система, която трябва да бъде достъпна.

Nectome твърди, че има начин да балсамира конектома. Но цената на възможността да живеят вечно е доста висока и, по ирония на съдбата, предполага готовността на участниците за всичко, до евтаназия. Именно този морално двусмислен нюанс накара проекта да загуби договора си с Масачузетския технологичен институт (MIT) през 2018 г. Тогава престижната институция заяви, че технологията е само в начален стадий и не предлага никакви гаранции за успешното пресъздаване на съзнанието.

Въпреки сериозната крачка назад, д-р Иън Пиърсън, известен футуролог, обяви, че "електронното безсмъртие" ще бъде достъпно за хората още през 2050 г. Той предположи, че човешкият ум, памет или дори сетивата могат лесно да бъдат свързани с външни технологии. По този начин, вместо да създаде копие на себе си, което мнозина не смятат за истинско безсмъртие предвид смъртността на оригинала, по-голямата част от ума просто ще работи извън физическия мозък на собственика.

В блога си Пиърсън пише: „След като тялото ви умре, мозъкът ви спира с него“. Но след това успя да ни успокои, като каза, че това „няма да е проблем“, тъй като 99% от нашия мозък ще продължи да работи, поддържан от електронни устройства или в облаците.

„Ако сте натрупали достатъчно пари и сте добре подготвени, свързвате се с андроида, в чието тяло ще бъдете, присъствате на погребението и след това продължавате да живеете както преди, оставайки себе си – само с по-младо и подобрено тяло“, направи гръмкото изявление футуристът.

В същото време Пиърсън подчерта, че не всичко е толкова розово дори в неговата версия на бъдещето, тъй като тази форма на безсмъртие включва наемане на андроид или място в облака, което вероятно ще принадлежи на големи технологични корпорации. Това отваря пътя за компаниите да „поробят“ служителите след смъртта си, присвоявайки умовете им, за да работят за интересите на първите.

„Представете си, че умът ви се копира многократно, за да покрие широк спектър от потребителски пазари, и след това да сте вътре в роботизирани домакини като UX. Всеки от вашите екземпляри си мисли, че някога е бил вие, всеки мисли, че сега е поробен да работи за технологична компания безплатно."

Замразяване на мозъка

манекен, замразяване на мозъка, безсмъртие, вечен живот, как да удължим живота, безсмъртие, как да постигнем безсмъртие, криозамразяване, какво е криозамразяване, как да спасим мозъка след смъртта, вечни нервни клетки, възстановяване на клетките, регенерация на тялотоцял екран
Снимка: Alcor Life

За всеки от нас комбинацията от думите "мозък" и "замразяване" със сигурност предизвиква неприятни спомени от детството, когато ние, твърде уверени в себе си, отхапвахме и бързо поглъщахме огромен слой сладолед или ледена напитка - и незабавно се сблъскахме с остра, смразяваща и кънтяща болка в главата, с реалността на границите на нашето тяло. Така възприехме "замразяването на мозъка". Но учените и изобретателите имат малко по-различна концепция за структурата и функцията на този процес.

И така, някои компании предлагат на хората да замразят мозъците си след смъртта, за да могат да останат „на склад“ до момента, в който науката достигне технологията за връщане на мъртвите към живот.

Казват, че дори в пространствата на бившия Съветски съюз е имало компании, които са предоставяли такива услуги. Една от тях имаше 91 замразени клиенти, държани при -196°C, за да предпазят телата им от разлагане. Тази температура е достатъчно ниска, за да спре всички клетъчни процеси и да запази тялото във формата, в която е било по време на замръзване, до по-добри времена. Техните мозъци или дори тела плуват в големи резервоари, пълни с течен азот. Цената на такава услуга се оценява на около 28 000 долара. Заедно с хората на замразяване са подложени 58 кучета, котки, птици, хамстери, зайци и чинчили.

Мнозина критикуват подобни услуги, наричайки ги „нищо повече от търговски печеливш бизнес проект, без никаква научна основа“ и обвиняват бизнеса, че играе с чувствата на хора, които са загубили близките си, спекулирайки с надеждата да ги върне към живота. Лидерите парират това с твърденията, че това е един от начините да се помогне на близките на жертвите да се справят със загубата. В същото време дори те не дават никаква гаранция, че технологията, способна да върне мъртвите към живота, ще бъде разработена в бъдеще и ще позволи на клиентите им да бъдат възкресени.

Друга подобна компания е Alcor Life Extension Foundation, тя съществува в САЩ, в щата Аризона и вече има 199 клиенти на рафтовете на своите фризери към октомври 2022 г.

Тази компания съхранява 4 тела в една голяма цилиндрична камера. Компанията предлага да съхранява мозъци на рафтове, където до 5 копия се побират в слот за едно тяло.

Когато човек умре, лекарите трябва да работят много бързо, за да спасят тялото, мозъка и да ги доставят в склада. Изпълнителният директор на Alcor Макс Мор сравни процеса с отнемане на органи, като каза, че първата стъпка е да се източат кръвта и течността от тялото. След това тялото се пълни с вещество, подобно на антифриз, за ​​да се предотврати кристализацията и увреждането на клетките по време на процеса на замразяване.

Когато е замръзнала, водата вътре в клетките може да образува ледени кристали, които могат да причинят механични повреди и да нарушат клетъчната структура и функция. Това може да доведе до клетъчна смърт или нарушаване на тяхната активност, което може да повлияе на жизнеспособността и качеството на биологичните проби като тъкани или органи. Използването на криопротектори и протоколи за контролирано замразяване може да помогне за минимизиране на рисковете от кристализация и да увеличи успеха на криоконсервацията.

Хората, които прибягват до подобни услуги, често държат на последната надежда един ден да се съберат отново с любим човек, който ги е напуснал. Така най-младият клиент на Alcor беше двегодишно момиченце от Тайланд, което внезапно почина от рак на мозъка. Семейството й се надява да се събере с нея в бъдеще.

Но услугите, които охлаждат душата и същевременно я стоплят с надежда, привличат и богати и ексцентрични личности. Например, пионерът на биткойн Хал Фини реши да остави тялото си на склад, след като почина от усложнения, свързани с амиотрофична латерална склероза през 2014 г.

Има много спорове около тази услуга от много години. Обект на критика често са моралните и етични проблеми, свързани с нея, тъй като тази услуга съществува от много години, но все още няма намек, че мечтата на замръзналите хора за безсмъртието ще се сбъдне. В същото време високата цена на процедурата за криоконсервация и съхранение може бързо да лиши близките на замразените от последните средства за съществуване, без да дава никаква гаранция за успеха на начинанието. По този начин, казват критиците, тази процедура може не само да не върне замразен човек към живота, но и да отнеме живота на хората, които са инвестирали в тази мечта последните, понякога дори много необходими средства.

Наливайки масло в огъня, самият директор на Alcor призна през февруари 2020 г., че компанията му дори няма приблизителна дата за появата на подобни технологии. Въпреки това той добави, че има големи надежди за скорошния напредък в изследванията на стволови клетки и култивирането на органи в лабораторията като пионерски области за технологии за възкресение.

През 2015 г. д-р Майкъл Хендрикс, биолог от университета Макгил в Канада, заяви, че връзките между нервните клетки са отговорни за личността на човека, вземането на решения и ежедневното настроение. Въпреки това, поради липсата на подходяща технология, тези клетки не могат да бъдат идеално запазени в тялото и всяка промяна в тях може драстично да промени личността на човека.

Клетъчно подмладяване

Много от нас са се срещали с мистериозното име "Axalotl", но само няколко започнаха да копаят по-дълбоко, научавайки много интересни факти за това мистериозно земноводно и отваряйки завесата на тайната над общия интерес към него. Интересът беше в предразположението на земноводните към безсмъртие. Да, аксолотът, вид саламандър, е известен с удивителната си способност да регенерира части от тялото, включително крайници и гръбначен мозък, през целия живот. Освен това аксолотлите имат способността да остават в младо състояние през целия си живот, което ги прави биологично безсмъртни. Въпреки че не са безсмъртни в традиционния смисъл, уникалните им способности им дават невероятната способност да регенерират и обновяват телата си.

Съществуването на това творение и множеството научни изследвания, проведени в областта на подмладяването на клетките, подтикнаха много хора да проучат възможността за използване на тази област за постигане на човешко безсмъртие.

Инжектирането на стволови клетки доведе до значителен научен пробив в областта на клетъчното подмладяване. Стволовите клетки имат уникалната способност да се диференцират в различни видове клетки в тялото, като нервни, костни или мускулни клетки. Когато тези клетки се въведат в увредените тъкани, те могат да се интегрират в тях и да насърчат регенерацията и възстановяването.

трансплантация, сърце, кръвоносни съдове, вечен живот, как да удължим живота, безсмъртие, как да постигнем безсмъртие, криозамразяване, какво е криозамразяване, как да запазим мозъка след смъртта, вечни нервни клетки, възстановяване на клетките, регенерация на тялотоцял екран
Снимка: University of Cambridge

Няколко забележителни успеха бяха постигнати с инжекциите на стволови клетки през последните години, включително обратното развитие на тъканта с 40% при 11 пациенти, които са имали инфаркт през 2016 г. Освен това през 2019 г. изследователи от университета в Кеймбридж успешно възстановиха изгубения сърдечен мускул и кръвоносни съдове при плъхове чрез трансплантация на стволови клетки от човешко сърце. Стволовите клетки се намират в цялото тяло, особено в костния мозък, и са способни да се трансформират в 200 различни вида клетки, които изграждат човешкото тяло, за да поправят щетите. С възрастта обаче броят на стволовите клетки в тялото намалява, което води до намаляване на способността за регенерация в сравнение с младите хора.

Плоските червеи и хидрите са други същества, които запазват стволови клетки през целия си живот, което им позволява непрекъснато да регенерират изгубени части от тялото.

Д-р Стивън Коен, който ръководи здравни клиники в Калифорния и Лондон, вярва, че терапията със стволови клетки може да се използва за увеличаване на продължителността на човешкия живот до 150 години. Неговият подход включва инжектиране на пациенти с екзозоми, малки везикули, естествено произведени от стволови клетки, за които той твърди, че могат да помогнат за „подмладяване“ на органите и да позволят на хората да живеят по-дълго.

Екзозомите съдържат важни протеини, липиди, нуклеинови киселини и други вещества, за които се смята, че насърчават регенеративните процеси в тялото. Скорошни проучвания показват, че повишените нива на екзозоми в тялото могат да подобрят мозъчната функция и да намалят крехкостта, което потенциално води до по-дълъг живот. Д-р Коен казва, че неговата технология може да бъде достъпна в рамките на пет години.

Някои учени смятат, че напредъкът в технологиите като модификация на ДНК и хапчета за убиване на „зомби клетки“ потенциално може да позволи на хората да живеят до 200 години. Тези „зомби клетки“ спират да се делят като нормалните клетки, но вместо това отделят вредни химикали, увреждайки и унищожавайки хората около тях. Изпитанията на хапчета, които убиват тези клетки, вече са в ход и учените казват, че те могат да бъдат на пазара само след 10 години.

През 2016 г. Институтът Salk в Калифорния проведе проучване, което показа, че клетъчното препрограмиране може да бъде ключът към спирането или обръщането на стареенето. Този процес включва индуциране на експресията на четири гена, известни като фактори на Яманака, които позволяват на учените да превърнат всяка възрастна клетка в индуцирани плурипотентни стволови клетки (iPSC). Подобно на ембрионалните стволови клетки, iPSCs имат способността да се делят неограничено и да се трансформират във всякакъв вид клетка, открита в човешкото тяло. Изследователите открили, че когато клетъчното препрограмиране се задейства при мишки, техните клетки се държат и изглеждат по-млади.

мускулни клетки, вечен живот, как да удължим живота, безсмъртие, как да постигнем безсмъртие, криозамразяване, какво е криозамразяване, как да спасим мозъка след смъртта, вечни нервни клетки, възстановяване на клетките, регенерация на тялотоцял екран
Снимка: Salk Institute

Възкресение на мозъка

Когато говорим за възкресението на мозъка, на много ценители на класическите филми на ужасите веднага им идват наум образи на възкръсналите мъртви от картините на Ромеро или добре познатата и тъжна история за чудовището на Франкенщайн. Всъщност, за щастие, няма технология, способна да върне мъртвите към живота в толкова опасно за другите състояние. Както обаче в момента няма технологии, способни да възкресят мозъка по принцип. Но това не спира учените по пътя към откриването на подобна технология, защото какво ако не възкресението на нашия ум и съхранената в него оригинална личност може да се определи като истинската концепция за безсмъртието.

Развитието на технологията за подпомагане на изучаването на 3D мозъци може също да отключи тайната за постигане на вечен живот. През 2019 г. учени от Йейлския университет успяха да възстановят клетъчната активност и циркулацията в мозъка на прасе четири часа след смъртта му, като му вляха богата на кислород изкуствена кръв.

клетки, нервни клетки, вечен живот, как да удължим живота, безсмъртие, как да постигнем безсмъртие, криозамразяване, какво е криозамразяване, как да запазим мозъка след смъртта, вечни нервни клетки, възстановяване на клетките, регенерация на тялотоцял екран
Снимка: Yale School of Medicine

Д-р Ненад Сестан, невролог и водещ автор на изследването, предполага, че мозъкът може да бъде поддържан жив за неопределено време с допълнителна намеса за възстановяване на съзнанието. Екипът на д-р Сестан обаче реши да не използва тези методи, тъй като смяташе, че последиците са неизвестни.

Използването на химикали за предотвратяване на подуване по време на експериментално изследване на мозъка може да попречи на съзнанието за неопределено време, което прави малко вероятно екипът да реанимира мозък, който все още може да мисли, използвайки настоящите си методи.

Въпреки че експериментът предостави нов начин за изследване на структурата и функцията на главния мозък на бозайниците в три измерения, той също има потенциални ползи в подпомагането на лекарите да запазят мозъчната функция при пациенти с инсулт или при тестване на нови терапии.

Съавторът на първото проучване, Стефано Даниеле, каза, че 3D изображенията на мозъка могат да разширят способността за изучаване на сложни клетъчни взаимодействия и връзки, които не са били възможни преди.

Учените предполагат, че в бъдеще хората ще могат да получат безсмъртие, като свържат умовете си с изкуствени системи, след като естествените им тела умрат. Преподавателят по етика и философия в Нотингам Трент Бенджамин Къртис обаче предупреди, че това може да доведе до потенциален „жив ад“ за хората, където те ще бъдат заключени като безплътен мозък без достъп до външния свят. Къртис добави, че в най-добрия случай хората ще бъдат принудени да прекарат живота си в компанията само на собствените си мисли.

Така че възможно ли е безсмъртието?

Докато всички технологии, изброени по-горе, предлагат вълнуващи възможности за човечеството, те също повдигат дълбоки философски въпроси за природата на живота, смъртността и какво означава да си човек.

От философска гледна точка стремежът към вечен живот повдига въпроси за стойността на ограниченото съществуване и ролята, която смъртта играе при оформянето на човешкия опит. Някои твърдят, че смъртта дава смисъл на живота и че страхът от смъртта ни мотивира да използваме максимално ограниченото си време. Други твърдят, че желанието за вечен живот е естествен човешки импулс и че технологията трябва да се използва, за да ни помогне да постигнем това желание.

Каквато и да е нечия гледна точка по въпроса, ясно е, че копнежът за вечен живот е дълбоко човешки копнеж, който се корени в нашето вродено любопитство и желание за смисъл и цел. Въпреки че технологичният напредък на нашето време предлага вълнуващи възможности, той също така ни напомня за крайните граници на нашето съществуване и необходимостта да се борим с дълбоките въпроси на смъртността и човешкото състояние.

Превод: GlasNews