Едно скорошно научно изследване може да ни доведе една стъпка по-близо до забавянето на стареенето. Група международни изследователи са открили, че широко използваното лекарство за хипертония, наречено рилменидин, може да помогне за забавяне на стареенето при хората, което потенциално води до по-здравословно и по-пълноценно стареене.

В основата на това изследване е идеята за ограничаване на калориите, което означава намаляване на количеството енергия, което получаваме от храната, като същевременно получаваме всички необходими хранителни вещества. Това може да изглежда като трудна задача за някои, но проучванията показват, че всъщност може да помогне за увеличаване на продължителността на живота при различни животински модели.

Рилменидин привлече вниманието на изследователите поради известната му способност да имитира ефекта от ограничаването на калориите на клетъчно ниво, пише ScienceAlert. Лекарството просто подвежда клетките да се държат така, сякаш получават по-малко енергия. Това потенциално би могло да ни даде предимствата на ограничаването на калориите, без да се налага да намаляваме.

В експеримента екипът инжектира рилменидин в млади и стари червеи Caenorhabditis elegans, същества, често използвани в научни изследвания, тъй като много от техните гени са подобни на нашите. Както се очакваше, червеите живяха по-дълго и показаха подобрено здраве.

Изследователите също наблюдават подобен ефект при мишки, което предполага, че лекарството може да има по-широко приложение при различните видове. По-интересното е, че те откриха специфичен сигнален рецептор в клетки, наречени nish-1. Този рецептор изглежда играе ключова роля в ефикасността на рилменидин и може да бъде кандидат за бъдещи терапии против стареене.

Но преди да се развълнувате, важно е да запомните, че това е изследване и в крайна сметка червеите и мишките не са хора. Все още имаме да извървим дълъг път, преди да разберем дали рилменидинът ще има същия ефект против стареене при хората и страничните ефекти от този тип приложение.

Въпреки това, лекарството има редица привлекателни предимства. Може да се приема перорално, вече се използва широко и има относително леки и редки известни странични ефекти като сърцебиене, безсъние и сънливост. Всички тези фактори го правят обещаващ кандидат за по-нататъшни изследвания срещу стареенето.

Все още сме далеч от създаването на магическо хапче против стареене. Но това проучване предоставя ценни прозрения и насоки за бъдещи опити да се доближим до тази цел. Потенциалът за подобряване на нашето здраве с напредването на възрастта, дори и незначително, е огромен. Тъй като населението на света застарява, изследвания като това могат да окажат огромно влияние върху качеството на следващите години.

Превод: GlasNews