Крис Лонг е един най-обикновен работник в полицейския департамент на американския щат Невада. Най-странния факт около неговата особа обаче е, че неговото ДНК всъщност принадлежи на друг човек - германец, когото никога не е срещал.

Лонг се подложил на животоспасяваща трансплантация на стволови клетки преди около четири години. Получил ги от непознат донор от далечна Европа, когото дори не познавал. Онова, което никой не знаел - животът му ще се преобърне изцяло и ще промени цялата съдебна медицина.

Лонг страдал от левкимия. Затова се положил на трансплантация на стволови клетки. В хода на лечението болните клетки на американеца били заменени от здравите на европейския донор. Следователно е логично Крис Лонг да носи ДНК-то на непознатия мъж. Но се оказало, че има и още промени.

Четири години след животоспасяващата процедура Лонг има чужда ДНК не само в кръвта, разказва "Ню Йорк Таймс".

Пробите от устните и бузите му са с двойна ДНК - неговата и тази на германеца. Цялата ДНК в семенната му течност обаче е на донора. Чуждата ДНК не се е проявила единствено в космите по гърдите и главата му.

Това означава, че Лонг се е превърнал в химера - термин за същество с два комплекта ДНК.

Тези промени не са вредни за бенефицента, нито променят личността му, настояват учените.

Десетки хиляди хора годишно получават чужд костен мозък за лечение на болести на кръвта като левкемия, лимфома, сърповидно клетъчна анемия.

Стоят обаче въпросите: Какво се случва ако такъв пациент реши да извърши престъпление и как ще процедират разследващите, ако не могат да установят на кого принадлежат ДНК пробите от местопрестъплението?

С отговорите им учените ще се занимават тепърва. Затова и Крис Лонг в момента е обект на много изследвания и проучвания.